Сега четете
„Дневникът е подправен“ сблъска ЦИК и „Сиела“

„Дневникът е подправен“ сблъска ЦИК и „Сиела“

Проблемът със странния надпис „Дневникът е подправен“, който се появи на екраните на три машини за гласуване, е на път да се превърне в нов повод за сблъсък между Централната избирателна комисия и частната фирма „Сиела Норма“.

Компанията, която е партньор на ЦИК в организирането и провеждането на машинното гласуване, твърди, че не трябва да бъде товарена с отговорността за мистерията, която събра вниманието на страната в изборния ден. Изборните комисари обаче също не приемат, че вината е в тях.

Първоначално, след като научиха за казуса, от ЦИК решиха, че ще оставят търсенето на обяснения за след вота.

В началото на септември т.г. фирмата получи от ЦИК обществена поръчка за 9.5 млн. лв. с ДДС, за да се погрижи за редица дейности, свързани с машинното гласуване – параметризирането на електронните бюлетини, инсталирането на машините, транспортирането им, логистиката и техническата поддръжка. Затова членовете на ЦИК поискаха обяснение от „Сиела“ защо се появи странният надпис, който не беше виждан дотогава. Те поискаха, също така, и отговори за друг особен случай – две машини, за които се оказа, че има разминаване в хеш кода.

От фирмата отвърнаха, че машините и софтуерът са собственост на ЦИК и, едва когато получат достъп до устройствата, ще могат да отговорят на поставените им въпроси. „Машините  са предадени на „Сиела“ и те носят отговорност за това какво е инсталирано на тях“, изтъкна зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

„Това е грешка на изпълнителя (това е „Сиела“ – бел.а.), на който е възложено техническото осигуряване на машинното гласуване. Инсталирането на тези машини е в техните задължения и това следва да бъде взето предвид при приемането на тяхната работа“, обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Вижте и

Случаят предвещава нова дълга разпра със „Сиела“. Такива двете страни са имали и преди, като дори са стигали до това да си изясняват споровете в съда.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре