Сега четете
Предупредиха училищата да не събират пари от родителите

Предупредиха училищата да не събират пари от родителите

Училищата да не събират по никакъв повод пари от родители и ученици, предупреди Регионалното управление на образованието в столицата. То припомни, че според училищния закон безплатното образование включва, както правото да не се заплащат такси за обучението, осигурявано от държавния бюджет, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците.

Повод за писмото на председателя на РУО Ваня Кастрева станаха много оплаквания от родители, че още на първата родителска среща от тях са събирани средства за различни училищни поправки – например за шкафчета  за учебниците на децата, които би трябвало да се осигурят с пари от училищния бюджет или по европрограми.

За да не бъдат упрекнати в незаконно събиране на пари, много директори ползват училищните настоятелства и изискват сумите чрез тях, като ги водят в графата „дарения“. „Ползването на настоятелствата за събиране на суми от родителите не може да бъде определено като изпълнение на дадените му с чл. 309, т. 1 от ЗПУО права за съдействие за осигуряване на допълнителни финансови и материални средства за институцията“, пише в писмото. „Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и личната воля на дарителя. Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството“, припомнят от РУО. „Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание“, пише още Кастрева.

Остава обаче задължението на родителите за закупуване на допълнителни помагала. Повечето от тях се оплакват, че само помагалата струват над 100 лева, макар че уж учебниците са безплатни.

Вижте и

Стела Стоянова, „Любословие.бг“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре