Сега четете
Избори за Парламент 2022 г. Избираме между 5334 кандидати за 240 места

Избори за Парламент 2022 г. Избираме между 5334 кандидати за 240 места

Днес 2 октомври, България провежда предсрочни избори за Народно събрание. Изборният ден започва в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта. При чакащи избиратели пред секциите може да бъде удължен, но най-късно до 21 часа, като членовете на секционните комисии събират личните карти на негласувалите избиратели.

Къде да гласуваме

Справка за адресите на избирателните секции в България може да бъде направена на сайта на ГД ГРАО. Най-лесно това става чрез въвеждане на ЕГН, но може и чрез адрес (проверката – тук). За София същото може да се направи и на изборния портал на Столична община (проверката – тук). Той е доста по-полезен, защото с въвеждане на адреса на избирателя може да се разбере не само секцията, където може да гласува, но и броят на останалите избиратели в нея, начинът на гласуване и дори дали на същия адрес е налична подвижна секция за избиратели с трайни увреждания.

Адресите на секциите в чужбина са публикувани на сайта на външното ни министерство (проверката – тук). Ако избирателят предварително е подал заявление за гласуване, тогава ще може да намери името си в избирателния списък на предпочетеното от него място за гласуване. Ако не е подал такова, тогава на място в секцията ще му са наложи да попълни декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Какво да правят избирателите под карантина/изолация

Тъй като извънредната епидемична обстановка отпадна, вече не се създават специални мобилни секции за избирателите, които се намират под карантина или в изолация. Те ще могат да гласуват чрез подвижните секции за хората с увреждания.

Това обаче важи само за местата, където има образувани такива секции. Затова избирателите първо трябва да се осведомят дали в тяхната община има мобилна секция. След това трябва да подадат заявление за гласуване с такава секция (примерното заявление до кмета си – или на хартия, саморъчно подписано, без нотариална заверка, или по електронен път, чрез интернет страницата на общината, без да се изисква електронен подпис. Добрата новина е, че заявления за гласуване ще се приемат и в изборния ден. Лошата е, че подвижните секции ще работят само в определени часове с избиратели с увреждания и с избиратели под карантина, които ще се уточнят със заповед на кмета, тоест, секциите няма да бъдат на разположение през целия ден.

И отново да се напомни – нищо от това не гарантира на избирателя, че ще гласува. Ще може да го направи, ако в неговата община вече има образувана подвижна секция за хора с трайни увреждания.

Кандидатите за парламента – кой къде се състезава

За гласовете на 6 602 990 избиратели се съревновават 5334 кандидати, издигнати от 22 партии и 6 коалиции. Листите с кандидатите на всяка формация, за всеки избирателен район в страната, могат да бъдат разгледани на сайта на Централната избирателна комисия  На входа на всяка избирателна секция също са разлепени списъците с кандидатите за съответния район, така че гражданите да могат да си направят справка.

Къде ще се гласува с машина и къде с хартия

Това са четвъртите поредни избори, на които масово се гласува с машини.  Хартиени бюлетини ще се използват в най-малките населени места (под 300 избиратели), а също и при повреда в устройствата, която не позволява изборният ден да продължи с машинно гласуване.

Вижте и

В около една трета от секциите в чужбина (289 от общо 755) също ще се гласува с устройства. Гласуването в чужбина се различава по това в страната, че не може да се отбележи преференция, тъй като сънародниците ни по света нямат собствен избирателен район.

От ЦИК разработиха симулатор на машинно гласуване, на който по-неуверените избиратели могат да тренират предварително.

Има и видео, на което стъпка по стъпка е показано как да се използва устройството:

Важна информация

Трябва да се помни, че на избори в страната се гласува само по постоянен адрес. По настоящ адрес можем да гласуваме, ако предварително сме подали заявление за това в установения срок – а той отдавна изтече. Също така, ако някой е обявил пред властите, че ще гласува по настоящ адрес, но в изборния ден се появи в секцията си по постоянен адрес, няма да може да гласува. Обратното е нарушение, което впоследствие се разследва от прокуратурата.

За гласуващите с машина е важно да запомнят, че след като направят избора си, устройството отпечатва контролна разписка. На листчето е описано за кого са гласували. Избирателят може да го прегледа, след което трябва да го сгъне, така че да не се вижда за кого е гласувал, и да го пусна в специалната урна за разписките. Ако се затруднява с машината, членовете на секционната комисия могат да му помогнат – но само като поддържат разстояние от не по-малко от 2 метра, без да виждат екрана и да нарушават тайната на вота. Когато приключи, избирателят се подписва в избирателния списък и получава обратно личната си карта, която в началото на гласуването е предал на секционната комисия

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре