Сега четете
Общият пазар на природен газ ще се свие с 40%

Общият пазар на природен газ ще се свие с 40%

Имаме свиване на потреблението на газ много повече от 15-те процента, изисквани от ЕК. По наши изчисления ще паднем до 40% свиване на общия пазар. Газът от Азербайджан няма да е достатъчен. Дори да получаваме повече от договорените обеми, цената вече ще е друга. Това коментира в „Офанзива“ председателят на газовата асоциация Пламен Павлов.

„Вече постъпва различен газ с различна цена. Тя е обвързана с нефтената компонента и обемът е 1 млрд. кубика. Разпределено е по около 2,7 млн. на денонощие за 365 дни. Имаме гарантирано получаване на газ от азерите. Допълнителни количества ще са обвързани със спотовия пазар“, обясни Павлов.

По думите му е трудно снабдяването на градските автобуси на метан, но вероятно това ще се реши чрез компенсации. „Азербайджан потребява 12 млрд. кубически метра газ, които използват и за производство на ток. Ако няма участие на турската електропреносна система чрез суапови сделки, ще има много загуби, ако получават от нас ток“, заяви той. И посочи, че „Булгаргаз“ може да работи с добивни предприятия, а не чрез посредници.

„Не бих посъветвал да има ангажимент с дългосрочен договор при тази ескалация на цените. Не бих водил разговор и с „Газпром“. Така ще има риск от дъмпинг. С конкурентен пазар могат да се осигурят другите 2/3 от газа. Тръбният газ е по-добър вариант от втечнения, тъй като за втория нямаме инфраструктура. Нямаме енергийна стратегия и визия какво трябва да правим“, смята Павлов.

„Интерконекторът е връзката ни с южния газов коридор, която досега нямахме. Това е истинска диверсификация от „Газпром експорт“. Ще я завършим когато той бъде продължен до Александруполис, когато ще получаваме директно втечнен газ“, подчерта той.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре