Сега четете
Спряха продажбата на важни лекарства

Спряха продажбата на важни лекарства

Спряха продажбата на важни лекарства. Става дума за единствените две лекарства на българския пазар, съдържащи активното вещество Тиамазол (Thiamazole). Медикаментите служат за лечение на свръхактивност на щитовидната жлеза. Огнища на холера са регистрирани в 26 държави.

Информацията е потвърдена от Министерството на здравеопазването. Както и от председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Thyrozol е дефицитен и то от скоро. Проблемът е в това, че и неговият заместител – Metizol го няма и то по-отдавна. Те са взаимнозаменяеми, но и двете ги няма и това поставя пациентите в трудна ситуация. Това коментира Костов.

“Продажбата на Metizol е преустановена от 22 август до 27 септември поради производствени причини. Впоследствие притежателят на разрешението за употреба “Майлан” ЕООД е уведомил Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за удължаване на срока за преустановяване на продажбите до 17 октомври.” Така коментират от здравното министерство.

Продажбата на Thyrozol също е временно преустановена – от 23 септември до 20 октомври.

“На българския пазар не се разпространяват други разрешени за употреба лекарствени продукти, съдържащи активното вещество Thiamazole. Поради което препоръчваме пациентите да се обърнат към лекуващия лекар за смяна на назначената им терапия”, казват от МЗ.

Вижте и

От Българското дружество по ендокринология заявиха, че са запознати с проблема. От там добавиха, че на българския пазар няма друго лекарство с активно вещество Thiamazole за лечение на свръхактивност на щитовидната жлеза. Това означава, че пациентите няма с какво да се лекуват, което може да доведе до влошаване на състоянието им. Някои ендокринолози са посъветвали пациентите си да търсят медикаменти в съседните държави – Румъния, Гърция, Турция и Сърбия.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре