Сега четете
Как да изключим глутена от храненето?

Как да изключим глутена от храненето?

Храненето без глутен може да бъде доста голямо предизвикателство. Когато обаче проблем като непоносимост към глутен е диагностициран, това е единственото решение.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че за да се стигне до решение да премахнете глутена от диетата, е препоръчително да имате професионално поставена диагноза от лекар. През последните години стана модерно да се ограничава хранителният елемент без потвърдена патология, което може да бъде нездравословно, посочва vesti.bg.
Кои храни съдържат глутен?

Ако обичате да готвите за приятелите и семейството си, възможно е някой, когото познавате, да има целиакия или чувствителност към глутен. Поради тази причина си струва да знаете кои храни съдържат тази белтъчна смес, така че да сте наясно със съставките, които можете да използвате.
Зърнени култури: Пшеница, ечемик и ръж. Много е важно тези три да са ясни, тъй като те са храните, от които идва глутенът.

Панирани храни: Много често срещана техника за паниране е храната да се покрие с пшенично брашно. Ако страдате от целиакия, е много важно да попитате как са панирани ястията, които искате да закупите, например в ресторант.

Някои млечни продукти: Внимавайте с киселите млека, които съдържат малц, както и тези, които включват зърнени храни, съдържащи глутен.

Сосове: Сосовете от магазина обикновено съдържат пшенично брашно, така че е важно да четете етикетите. Соевият сос и бешамел също обикновено съдържат ечемик или пшеница.

Сладкиши: Всичко, което се приготвя с пшенично брашно, съдържа глутен, така че хляб, торти, бисквити и всякакви други подобни продукти не трябва да се консумират от хора с целиакия.

Напитки: Бирата се прави от малц, така че има глутен.

Паста: Макароните, спагетите, талиателите и всички останали съдържат глутен.

Готови продукти и полуфабрикати: чипсове, десерти, млечни шейкове, кремове, пастети, инстантни кафета, колбаси и сладкиши могат да съдържат глутен.

Вижте и

Не забравяйте, че глутенът не трябва да се ограничава от диетата, освен ако специалист изрично не го е препоръчал. Ако консумацията на хранителното вещество се избягва без проблеми с храносмилането, възможно е с течение на времето тялото да загуби способността си да го метаболизира.

Днес единственото лечение на целиакия и чувствителност към глутен е стриктна безглутенова диета за цял живот, като се избягват доброволни прегрешения.

Когато болният от целиакия консумира дори най-малкото количество глутен, в тялото му настъпва реакция, която кара имунната система да действа чрез увреждане на чревните власинки и в дългосрочен план последствията могат да бъдат сериозни.

Ето защо е важно у дома да контролираме на 100% риска от кръстосано замърсяване: от подреждането на храните и продуктите в шкафовете и рафтовете, до процеса на готвене със и без глутен в една и съща кухня и дори използването на определени уреди.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре