Сега четете
80 на сто от сградите в столицата нямат защита срещу мълнии

80 на сто от сградите в столицата нямат защита срещу мълнии

В София над 80% от сградите нямат защита срещу мълнии. Това важи особено за старите блокове и кооперации. Нелепото е, че те са имали гръмоотводи при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани. За това алармира инж. Христомир Иванов, цитиран от БНР.

„Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление“, поясни специалистът. Затова гръмоотводът на съседа не върши работа за обща защита.

Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи Христомир Иванов. 18 000 – 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи в предаването „Преди всички“ Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Трима сирийски граждани загинаха нелепо, като се опитали да се скрият под дърво.

Според специалисти, за панелен блок с 3 входа цената на стандартна мълниезащитна система струва около 2600 лв. или по 700-800 лв. на вход. Нормално е да се направи за цялата сграда и така е по-ефективно, като цената нй-вероятно ще излезе 40 лева на апартамент.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре