Сега четете
Около 650 000 служители получават ваучери за храна

Около 650 000 служители получават ваучери за храна

С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават ваучери за храна, от началото на годината, до приблизително 650 хил. души месечно, съобщиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Данните показват, че над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители. В момента средната сума, която те получават, е 150 лв. на месец. Над 80% от работодателите са заявили намерения да повишат тази сума до края на годината, а над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до максимума от 200 лв., за да помогнат на своите служители да се справят с растящите цени на хранителните стоки.

В началото на годината Народното събрание увеличи необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на служител от 80 лв. до 200 лв. чрез Закона за държавния бюджет.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна посочиха, че мярката е била възприета добре от работодателите, но за да продължи, трябва да бъде записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023

Председателят на асоциацията Меди Бенбугера заяви, че включването на сумата от 200 лв. в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане ще осигури предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хил. работещи, които използват ваучери за храна.

Вижте и

Сега ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др., както и за туристически услуги. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.

На 25 февруари Народното събрание реши, че ваучерите могат да се използват и за заплащане на ползвани за битови нужди електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре