Сега четете
Токио започна държавната траурна церемония за бившия премиер Шиндзо Абе, който бе убит през юли

Токио започна държавната траурна церемония за бившия премиер Шиндзо Абе, който бе убит през юли

В Токио започна държавната траурна церемония за бившия премиер Шиндзо Абе, който бе убит през юли, предаде Франс прес. Преди началото на церемонията урната с праха на Абе бе отнесена със специален кортеж от дома му в токийския район Томигя до залата за бойни изкуства „Нипон Будокан“, в която се състои траурната церемония, съобщават японски медии.

Около 4300 души, сред които 700 чуждестранни представители, присъстват на държавното погребение на най-дълго управлявалия министър-председател в историята на страната. Церемонията не е религиозна и се очаква да продължи час и половина.

Убийството на 67-годишния Абе, който бе застрелян на предизборен митинг на 8 юли, шокира Япония и целия свят. Заемал премиерския пост на два пъти общо повече от осем години (през 2006-2007 г. и 2012-2020 г.), той бе най-известният политик, както в национален, така и в международен план. Шиндзо Абе ще остане в историята с активната си външна политика и със стимулирането на икономика чрез бюджетни разходи и количествено облекчаване (т. нар. Абеномика), отбелязва Франс прес.

Но не всички в Япония скърбят днес за Абе. В страната през последните седмици има остра полемика по въпроса за държавната траурна церемония, която породи и протести. Покойният бивш японски премиер бе ненавиждат от мнозина  в родината си заради своите ултралиберални в икономически план и националистически възгледи, желанието си да ревизира пацифистката конституция на страната и замесването му в голям брой политическо-финансови скандали, отбелязва още АФП.

Мотивът на убиеца на Абе – предполагаемите му връзки с Църквата на обединението (основана, от преподобния Муун), обвинявана в оказване на силен финансов натиск върху своите членове – опетниха още повече имиджа на бившия японски премиер в очите на неговите критици.

Мерките за сигурност в Токио днес са изключително строги. В японската столица са разположени до 20 хиляди полицаи, около 2500 от които бяха командировани от провинцията, посочва Ройтерс. Няма как и да е иначе при толкова много височайши чуждестранни гости. Сред тях са вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изброява агенция Киодо.

По традиция в Япония държавните погребения, като това за Абе, се организират от императора в чест на хора със сериозни заслуги към страната. Преди Втората световна война японският император е почитан като божество и общественият траур за тези, за които е организирано държавно погребение, е задължителен. Най-често с държавно погребение са били почитани членове на императорското семейство, но в някои случаи и политически и военни ръководители. Държавно погребение например е организирано за Исороку Ямамото, който ръководи японската атака срещу Пърл Харбър и загива през 1943 г. След войната държавни погребения вече не се организират. Единственото държавно погребение в следвоенния период е това през 1967 г. на Шигеру Йошида. Той подписва договора от Сан Франциско, по силата на който приключва американската окупация на Япония и връзките със съюзниците са възстановени. Погребението на Йошида обаче провокира критики, че е било организирано без каквото и да било правно основание. По тази причина следващите правителства се въздържат от подобни инициативи.

Японският премиер Фумио Кишида е на мнение, че Абе заслужава държавно погребение, тъй като той е най-дълго управлявалият лидер в съвременната политическа история на Япония. Опонентите на държавното погребение казват, че то е недемократично, че за него няма правно основание и че ще бъде организирано по едностранно решение на правителството на Кишида. Опонентите на Абе изтъкват, че той се е опитвал да омаловажи военновременните жестокости на Япония, че е настоявал за отделяне на повече средства за отбрана, че е бил реакционерски възгледи за ролите на мъжете и жените в обществото и че управлението му е било авторитарно.

Вижте и

Държавното погребение на Шиндзо Абе струва на Япония 1,7 милиарда йени (11,8 милиона американски долара). Парите на данъкоплатците може да бъдат използвани за по-смислени цели, като например за справянето с икономическите неравенства, създадени от политиката на самия Абе, казват опонентите.

По време на церемонията, в залата за бойни изкуства само представителите на медиите могат да ползват преносими компютри и камери. Речи ще държат премиерът Кишида и представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре