Сега четете
Проститутки, безработни и просяци вече не са престъпници

Проститутки, безработни и просяци вече не са престъпници

Знаехте ли, че хората, които не работят, но получават доходите си по неморален начин, са престъпници? Поне до днес бяха. Същото важи и за жриците на любовта, които стърчат от всеки ъгъл на Околовръстното, както и за просяците.

31 години след като полагането на труд беше обявено от Конституцията за право, а не за задължение на гражданите, най-сетне от Наказателния кодекс (НК) беше „премахната“ разпоредбата, която обявява за престъпници безделниците, проститутките и просяците, съобщана lex.bg.

Конституционният съд (КС) днес отмени чл. 329 НК, който предвижда:

ал. 1 Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

ал. 2 Който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години.

Решението за на ал. 1 е прието единодушно от десетимата конституционни съдии, но по отношение на ал. 2 Янаки Стоилов го е подписал с особено мнение.

Вижте и

Разпоредбата е в Наказателния кодекс от 1968 г., когато Конституцията въздига полагането на общественополезен труд в задължение на гражданите на социалистическа България. Демократичната Конституция от 1991 г. обаче изостави разбирането за труда като задължение и предвиди в чл. 48, ал. 1: „Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право“. Въпреки това, чл. 329 НК продължи да действа право. Съгласно практиката на Върховния съд за неморални се приемат доходите, придобити чрез проституция, сводничество и просия. А под ударите на наказателния закон попадат тези, които не упражняват общественополезен труд най-малко четири месеца в годината.

След 1991 г. нормата се прилага противоречиво от съдиите. Някои постановяват осъдителни присъди за проститутки и просяци, опирайки се на тълкуването на Върховния съд, а други оправдателни – изтъквайки, че деянието е несъставомерно, а чл. 329 НК  -противоконституционен.

През май 2022 г. главният прокурор Иван Гешев атакува чл. 329 НК в КС и поиска разпоредбата да бъде обявена за противоконституционна. Той изтъкна, че тя не само противоречи на разбирането, че трудът е право на гражданите, но и под ударите на текста попадат най-уязвимите, а не организаторите. „Често посредством преследване и наказване на изпълнителите реално се облекчава наказателната репресия спрямо лицата, ангажирани с експлоатацията“, посочи Гешев и заяви: „Гражданите имат конституционно гарантирана от законите свобода да си набавят средства за препитание по всякакви правомерни начини, трудови и нетрудови, дори когато те могат да бъдат оценени като безнравствени“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре