Сега четете
Сноудън стана руски гражданин в разгара на мобилизацията

Сноудън стана руски гражданин в разгара на мобилизацията

Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който вчера получи руско гражданство, написа в Туитър, че получаването на руско гражданство ще гарантира стабилност за неговото семейство. „След години раздяла с нашите родители, със съпругата ми нямаме желание да бъдем разделени от нашите синове. След две години чакане и почти 10 години в изгнание, малко стабилност ще ни е от полза“, смята Сноудън.

Придобиването на гражданство съвпадна с момента, в който Русия масово мобилизира мъже на неговата възраст възраст за войната в Украйна. Сноудън обаче не е служил в руската армия, така че не попада в категорията на призованите по частична мобилизация, каза адвокатът му Анатолий Кучерен пред РИА „Новости“. В бъдеще съпругата на Сноудън също ще кандидатства за руско гражданство.

През 2013 г. Сноудън, който бе служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, предостави на редица световни издания секретна информация относно методите за електронно наблюдение от американските и британските разузнавателни служби. Той избяга в Хонконг, а след това му бе издадено разрешение за временно пребиваване в Русия, след което и безсрочно. Сноудън твърди, че е подал молба за убежище в 27 държави, но всички с изключение на Русия са му отказали, опасявайки се от санкции от страна на САЩ.

Вижте и

През ноември 2020 г. Едуард Сноудън кандидатства за двойно руско-американско гражданство заедно със съпругата си Линдзи, която по това време беше бременна. “След години раздяла с нашите родители, жена ми и аз нямаме желание да се разделяме със сина си. Ето защо, в ерата на пандемия и затворени граници, ние кандидатстваме за двойно американско-руско гражданство“, написа тогава Сноудън в Туитър.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре