Сега четете
Здравните инспектори на протест за заплати

Здравните инспектори на протест за заплати

Служителите на регионалните здравни инспекции излизат на национален протест. Те настояват за увеличение на заплатите им със задна дата, както и за заличаване на натрупалите се диспропорции при заплащането на труда  за еднакви длъжности. Здравните специалисти излязоха на протестират от 12.00 ч. пред сградите на институциите по места в цялата страна по време на обедната им почивка.

Недоволството им е от изоставащите заплати спрямо другите специалисти в сектор „Здравеопазване“. „Позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не може да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в сектора“, обясниха здравните инспектори. Те искат и премахване на разликата във възнаграждението на хора на една и съща длъжност.

В същото време те припомнят, че задачите и отговорностите на регионалните здравни инспекции към Министрество на здравеопазването са нараснали изключително много покрай ковид-пандемията, когато РЗИ изнесоха на гърба си огромни отговорности. Около 1000-1200 лв. са заплатите в инспекциите, като на места падат дори и под 1000 лв. От две години те не са повишавани, независимо от нарасналите задължения, затова очакванията са да бъдат актуализирани с инфлацията. Ако не бъдат чути, здравните инспектори обмислят протест и пред здравното министерство.

Вижте и

От МЗ вече заявиха, че исканията са справедливи и спешно търсят 4,5 млн. лева за компенсации.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре