Сега четете
261 000 мъже напуснаха Русия за четири дни

261 000 мъже напуснаха Русия за четири дни

Частичната мобилизация, обявена на 21 септември от руския президент Владимири Путин, предизвика паника сред мъжете в страната. Само за четирите дни след телевизионното обръщение на Путин – от сряда до събота вечерта, 261 000 мъже са напуснали страната, съобщи „Новая газета. Европа“, като се позова на източник от администрацията на президента.

„Настроението в президентската администрация е такова, че силите за сигурност и Министерството на отбраната се опитват да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало твърде късно“, казва източникът, който не се съмнява, че това е единственият изход от ситуацията.

Други медии вече съобщиха, че руските власти планират да затворят границите за мъже в призивна възраст след края на референдумите за присъединяването на окупираните части на Украйна – ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области. Гласуването приключва утре – 27 септември. Но ситуацията може да се измени, ако има масово бягство, казват пред „Медуза“ източници от службите. Според някои медии затварянето на границите може да се случи още днес. Вече се появиха информации, че на някои граници властите отказват да пуснат граждани, отговарящи на критериите за мобилизация, като дори им връчват призовки.

Мобилизацията доведе и до друг ефект – руснаците изтеглиха рекордно количество пари в брой от банките от началото на войната, съобщи Moscow Times. Според статистиката на руската Централна банка, само за един ден – 23 септември, обемът на парите в обръщение е скочил със 132,1 милиарда рубли.

Вижте и

Абсолютният рекорд в цялата история на руската банкова система беше поставен на втория ден от войната – 25 февруари, когато от сметки, карти и депозити бяха изтеглени 1,4 трилиона рубли.

„Мобилизацията провокира паника сред населението“, твърдят анализатори на MMI. Но ако през февруари-март хората се страхуваха да не загубят спестяванията си заради нахлуването в Украйна и санкциите, сега те се нуждаят от пари, за да напуснат страната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре