Сега четете
Столичното парно връща пари на 177 000 абонати заради по-ниския ДДС

Столичното парно връща пари на 177 000 абонати заради по-ниския ДДС

„Топлофикация София“ ЕАД възстановява на почти 177 000 битови клиенти суми по годишните изравнителни сметки за топлинна енергия за периода 01.05.2021 г. – 30.04.2022 г., съобщиха от КЕВР.

Възстановяване получават клиентите на дружеството, чиито изравнителни сметки са издадени до 31 юли 2022 г. и реалната консумация на топлинна енергия е по-висока от прогнозната. На тези клиенти се възстановяват 3,025 млн. лв, което представлява 0,9% от всички издадени общи фактури за отчетния период. От 19 септември т. г. новите коригирани фактури са налични както в системата на дружеството, така и при платежните оператори и всички потребители имат достъп до тях. Това се посочва в отговора на „Топлофикация София“ ЕАД до Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с искането на регулатора за предоставяне на цялостна информация по този важен за потребителите въпрос.

От разясненията на топлофикационното дружество става ясно още, че то информира всички засегнати потребители чрез кредитно известие и нова фактура с дата 1.09.2022 г., за разликата между прогнозно начислената топлинна енергия и реално потребената. Клиентите ще получат документите по начина, по който получават сметките си – по електронен път или на хартиен носител.

Тъй като направените корекции са с дата 1.09.2022 г. от „Топлофикация София“ ЕАД поясняват, че за разликата няма да бъде начислявана лихва за просрочие и ще бъде прилаган нов срок за доброволно плащане – 45 дни за битовите и 30 дни за стопанските клиенти, считано от 1.09.2022 г., датата на новата фактура.

Вижте и

Освен поисканата от КЕВР информация в писмото на „Топлофикация София“ ЕАД е приложен и образец на фактурa и кредитно известие с подробни данни и разяснения за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре