Сега четете
Омбудсманът иска от КЗК проверка за картел в търговията с дърва, пелети и въглища

Омбудсманът иска от КЗК проверка за картел в търговията с дърва, пелети и въглища

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление – дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди.

Тя настоява по компетентност КЗК да направи секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно.

Поводът за препоръката са постъпващите сигнали от граждани за ограничено предлагане на пазара и повсеместно увеличение на крайните цени на твърдите горива за граждани. „Останаха некомпенсирани от държавата хората, които се отопляват на твърдо гориво. Никой не им помогна през изминалия отоплителен сезон“, мотивира се проф. Ковачева. Тя подчертава, че ограниченото предлагане на твърди горива и екстремното увеличение на цените им с близо 70% спрямо миналата година, представляват проблем с голяма обществена значимост. Около 40% от българските домакинства разчитат на твърди горива за отопление на домовете си през есенно-зимния сезон.

Вижте и

Според специалисти, има два основни фактора за поскъпването. Големите играчи на пазара в лицето на заводите, ползващи дървесината за производство на пелети, дървесни плоскости, целулоза, хартия, фазер са увеличили мощностите си и търсенето на суровината. Същата дървесина, която ползват хората за отопление през зимата се изкупува и от въпросните големи фабрики. Те преработват почти 30% от целия добив на дървесина в България. Допреди година половината от добива отиваше за дърва за огрев и останалото за индустрията, която обаче много се разраства. От друга страна има огромно търсене от страна на домакинствата, породено от ръста на цените на другите енергоносители. Хората масово се презапасяват, защото ги е страх дали ще им стигнат дървата за зимата и затова и купуват 2 пъти повече от миналата година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре