Сега четете
Гешев предложи шефа на следствието за втори мандат

Гешев предложи шефа на следствието за втори мандат

Главният прокурор Иван Гешев номинира настоящият директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов за втори мандат. Шефът на следствието е и зам.-главен прокурор. Първият мандат на Сарафов изтича през декември, изборът на следващият шеф на следствието е насрочен за 9 ноември, а до 5 октомври могат да се правят номинации.

Кандидатури могат да издигат не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прави и избора, главният прокурор и министърът на правосъдието. Кандидатът трябва събере поне 8 гласа в колегията, за да бъде избран.

Заедно с Гешев под номинацията на Сарафов са се подписали и членовете на съвета Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива, се казва в съобщението на държавното обвинение за номинацията. Сарафов беше и шеф на апелативната спецпрокуратура, но не изкара пълен мандат там, за да стане зам.-главен прокурор през 2013 г. „Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните пет години както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС“, пишат номиниращи го. Не цитират обаче които са тези конкретни разследвания, по които са постигнати резултати.

Вижте и

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков пък заяви, че ще номинира свой кандидат, само ако следователите посочат кой и достоен.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре