Сега четете
Днес е Денят на Добрич

Днес е Денят на Добрич

Днес – 25 септември, е Денят на Добрич, когато се навършват 82 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Историците припомнят, че е изработен специален поднос, с който да бъде посрещнат генерал лейтенант Георги Попов и българската армия. Според открито подробно описание, този поднос е представял картата на Добруджа. Изработен от сребро и злато, а градовете – отбелязани с брилянти.. На 23 и 24 септември преди 82 години в града се изграждат 10 арки. Първата от тях е на варненския път, а останалите са по трасето, предвидено за преминаване на армията до центъра на града. Те са били обкичени с цветя.

По традиция, първата проява, с която започва програмата на празничния за Добрич 25 септември е военен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа от 9 ч. на Военно гробище-музей.

От 10.30 ч. в Художествена галерия е тържественото заседание на Общинския съвет, на което се връчва званието „Почетен гражданин на Добрич“. Тази година носителят названието е проф. д-р Енчо Калчев. Половин час по-късно е началото на инициативата „Арт Кауза“ – рисуване със спрей за млади хора с интерес към изкуството.

Празничен концерт от 12 ч. на площад „Демокрация“ ще изнесе професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Спортни игри и уоркшоп за деца и младежи включва младежката инициатива „Слънчеви деца“, която започнва в 14 ч. на скейт парка, а от 16.30 ч. пред музея в градския парк държавен куклен театър „Дора Габе“ ще представи спектакъла „Джак и бобеното стебло“.

Духовият оркестър с диригент Стоян Монов ще изнесе празничен концерт. Той е с начален час – 17.30 в градския парк „Свети Георги”.

Вижте и

А на площад „Демокрация“ в 18.30 ч. ще започне празничен концерт „Здравей, Добрич“. Проявата е с участието на арт център „Палитра” с директор Иван Иванов, студио за поп-рок певци „Сарандев” при Младежкия център с вокален педагог Жана Стефанова, възпитаници на училище „Св. Климент Охридски” с педагог Милена Пеева, възпитаници на Елена Карабельова, хип-хоп формация „NNS CREW“ с ръководител Миглена Георгиева, балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова, детски музикален театър „Дея“ с художествен ръководител Лана Анцаридзе, салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова, клуб за к-поп танци ILLUSION при Младежкия център. Специални гости са Иван Динев–УСТАТА, и DEEP ZONE PROJECT. Водещ ще бъде поп изпълнителят от Добрич Дамян Попов.

Свое празнично издание ще има и фермерският пазар от 10. до 16 ч. пред читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ На 25 септември продължава програмата на Dobrich Fest Junior. През целия ден на скейт парка в градския парк има организирани различни инициативи и занимания за деца – от 11 ч. „Като животните“ – йога за деца, 12 ч. „Бързи, смели, сръчни“ – състезателни игри за деца, 13 ч. – настолни игри за малки и големи и конкурс за рисунка за деца „Добрич – моят роден град“. На центъра е подредена фотодокунтална изложба за историята на града.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре