Сега четете
Диана Ковачева: 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност

Диана Ковачева: 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност

Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане поне 504 лв. Това каза омбудсманът Диана Ковачева.

На 21 септември служебният кабинет реши, че линията на бедност в България през 2023 г. ще бъде 504 лева. Стойността ѝ ще се повиши с 91 лева или с 22% в сравнение с настоящата 2022 г.

Според Ковачева зимата ще бъде трудна за много хора. Тя прогнозира, че трудности ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на социални помощи. Според нея предвижданата линия на бедност не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница.

Вижте и

Омбудсманът каза, че е трябва задължително да има компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива са около 40%, като отбеляза, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация. Вчера омбудсманът е сезирала Комисията за защита на конкуренцията с искане за проверка защо е ограничена доставката на дървата за огрев и защо цените растат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре