Сега четете
Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

България е отговорен член на ЕС и подкрепя неговия санкционен режим. Европа обаче е длъжна, паралелно с налагането на санкции, да търси активно механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капацитет. Виждаме, че расте и политическата, и икономическата нестабилност.

Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите. България е сред най-засегантите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол, и производството на горива в България. Всичко това може да доведе до следващо задълбочаване на икономическата и социална криза.

 

„Служебното правителство полага всички усилия да смекчи последствията от всички тези кризи, но е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство. след седмица ще се проведат изключително важни избори. Тук е времето да чуем партиите с амбиции да управляват – как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство.

Сега е моментът за обединение пред лицето на всичко кризи и рискове. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне такава избирателна активност, която да даде достатъчна легитимност на следващия парламент и правителство, които трябва да взимат тежки, но важни стратегически решения“, категоричен бе Румен Радев и призова всички партии да изразят ясно своите програми и мерки за справяне с тежките кризи и повишаване на доходите.

„Недопустимо е три деситилетия след края на студената война отново да се разиграва ядрената карта. Да се провеждат референдуми, там където падат бомби и загиват хора е правен абсурд и България няма да признае тези референдуми. Наред с ескалацията на конфликта растат рисковете за нашия регион, за Европа и Света. Към момента няма пряка военна заплаха за България.

Вижте и

Всички рискове се анализират и България работи за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет. Ние изпълняваме своите задължения в колективната система за сигурност на НАТО.

Трябва обаче да е, че рисковете от тази война не се изчерпват само със заплаха за националната сигурност“, добави той.  Още от първите часове на войната на 24 февруари в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна и категорично я осъдихме.

Още от първия ден на този военен конфликт призовавам за прекратяване на бойните действия и решаване на проблемите с дипломатически средства. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оржията. Решението на президента на руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре