Иван Костов смята, че темата за върховенството на закона е забравена. „Чудя се защо я забравят и тези, които претендират да са истински демократи“, посочи Костов.

Той коментира още, че политиката на Путин „разстройва силно редовете на неговите привърженици и това е повече от очевидно“. „Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване“, каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити.

Колкото до безкрайния преход в България, Костов повтори тезата си, че обществото трябва да поиска преходът да бъде осъществен и завършен, защото промените тръгват отдолу. „Хората трябва да поискат и след това стават нещата“, смята бившият премиер. И даде за пример как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас. „Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък“, посочи той. „Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия“, пише в книгата Костов.

Бившият премиер не се ангажира с прогноза за предстоящите избори. „Много важно е кой от разломите ще се окаже по-дълбок – правова държава/мафия и руска война/европейска съпротива“, посочи той.

Източник СЕГА