Сега четете
Илияна Йотова: България и изострената международна ситуация

Илияна Йотова: България и изострената международна ситуация

В дипломатически план България трябва да има кураж и самочувствие да инициира срещи на най-високо ниво, за да се търси решение на изострената международна ситуация, коментира пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

„След декларацията на руския президент очевидно става дума за задълбочаване на този конфликт, за разрастване на войната и за много опасности, които нашето поколение не познава, това беше тежко предизвикателство пред световния мир, с установени международни отношения след Втората световна война и то трябва да има своя отговор в лицето на големите международни организации“, подчерта Йотова. По думите й желанието и възможностите за мир не са приключили.

„Притеснена съм преди всичко като българска майка, майка на син, и не искам поколението, което идва след нас и нашите внуци да живеят в условия на нестабилност, когато мирът е поставен под въпрос“, каза още тя. Според нея обаче притеснението и слушането на лозунги и квалификации в едната или в другата посока, защото сме в период на избори не е достатъчно, важно е институциите да бъдат на своето място и България да вземе категорично становище и решение в рамките на Европейския съюз, така че да бъде силна и европейската позиция.

Вицепрезидентът посочи, че има какво още да се желае по отношение на лидерството на Европа в целия конфликт и изрази мнение, че още не е късно Европа да стъпи на краката си и в лицето на своите институции и 27 държави членки да постави на масата темата за спирането на войната в Украйна.

Вижте и

В президентската институция се прави много сериозен анализ на цялата постъпваща информация предвид изострената международна ситуация. Президентът ще реши дали и кога ще свика Консултативния съвет за национална сигурност. Най-лошият съветник в една такава ситуация е паниката, но аз вярвам в добре работещото служебно правителство и стабилността на нашата институция, така че да се гарантира безопасността на българските граждани, допълни Йотова.

Във Велико Търново вицепрезидентът участва в празничния ден, посветен на 114 години от обявяването на Независимостта.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре