Сега четете
Илияна Йотова: Бъдещето ни е в хората с достойнство, за които най-важното е интересът на България

Илияна Йотова: Бъдещето ни е в хората с достойнство, за които най-важното е интересът на България

Бъдещето ни е в хората с достойнство, в просветените политици, за които най-важното е интересът на България, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово във Велико Търново по повод на Деня на независимостта.

„На този ден преди 114 години български държавници, смели мъже, подписаха и обявиха българската независимост. Задаваме си въпроса достойни ли сме за тяхната памет днес и трябва да си отговорим честно на този въпрос“, каза Йотова.

Тя посочи, че мястото за обявяването на българската независимост е избрано неслучайно, Велико Търново е столицата на българската духовност и държавност, от която да започне новото летоброене на третата българска държава, новата история – подчинена на националния идеал за свободна, независима и просперираща България.

Вицепрезидентът призова да загърбим омразата и презрението. Най-важната задача е да няма страдащи хора, да няма безработни родители, да няма деца, които да не могат да отидат на училище, каза Илияна Йотова. Тя призова да не позволяваме на личните пристрастия и конфликти да изсмукват цялата ни национална енергия, защото и днес имаме да решаваме важни дела за бъднините на собствената ни нация и държавата.

„Независимостта принадлежи само на силната държава, на държавата със силни институции, на хората, които управляват тези институции със силата на своята професионалност, на своите знания, на своята решимост и смели решения, за да могат да преведат гражданите на страната през най-тежките кризи“, каза Илияна Йотова.

С тържествена литургия и военен ритуал започна днес честването, посветено на 114 години от обявяването на Независимостта във Велико Търново. В двора на църквата „Св. 40 мъченици“ се състоя възстановка, представяща прочитането на манифеста от цар Фердинад и правителството на Александър Малинов, както е било на 22 септември 1908 г.

Вижте и

На крепостта „Царевец“ началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ прие почетната рота, след което беше издигнат националният трибагреник. Участниците в тържеството поднесоха цветя на паметника Пирамидата на Независимостта – мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре