Сега четете
77 на сто от българите искат новият кабинет да озапти цените на енергията

77 на сто от българите искат новият кабинет да озапти цените на енергията

Какви очаквания имат българите след поредните избори на 2 октомври? Социологът от „Тренд“ Димитър Ганев представи проучване, съгласно което основните нагласи са свързани с намаляването на цените, които продължават да растат.

77% от участниците в допитването смятат, че най-важни и спешни са мерките за осигуряване на поносими цени на ток, газ, бензин, парно. Почти толкова – 75%, посочват като приоритет борбата с обедняването.  Значителен процент от анкетираните – 43%, очакват новата власт да се захване с корупцията. 20% от отговорите смятат, че сред най-важните задачи е осигуряването на енергийна независимост от Русия. Същият процент българи се надяват на бързи реформи за подобряване на здравеопазването.

Проучването разкрива, че вече много българи не се интересуват от идеологиите на партиите, за които гласуват, за разлика от предишните години.  Умората от цяла поредица от избори кара хората да се откажат от традиционните представи за ляво и дясно. На въпроса на какви политици имат доверие, 21% отговарят „на десни“, 14% – на „леви“, а почти половината анкетирани (48 процента) казват, че няма значение. Има и 17%, които отговарят, че им е трудно да преценят на кого може да се вярва. Вече много малко граждани взимат за чиста монета посланията на популистките партии, които по правило са леви.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре