Световният ден на Алцхаймер се отбелязва всяка година на 21 септември. На този ден светът концентрира усилията си върху повишаване на осведомеността за болестта на Алцхаймер. Заболяването е сред най-разпространените форми на деменция; набор от разстройства, които нарушават умствената функция. Световният ден на Алцхаймер е идеалната възможност за нас да надигнем глас и да намерим нови начини за борба с ефектите от болестта.

Алцхаймер е форма на деменция, която засяга паметта и нарушава ежедневните функции. Той е отговорен за някъде между 60% и 80% от случаите на деменция. Алоис Алцхаймер, немски психиатър, е първият, който идентифицира болестта, докато лекува германка през 1901 г. Болестта е кръстена на него.

Състоянието често се разглежда като семейна болест поради въздействието, което оказва върху най-близките хора на жертвата. Болестта на Алцхаймер се нарежда сред водещите причини за смърт в Съединените щати. Няма мерки за превенция и няма лечение, дори прогресията на болестта не може да бъде забавена.

Основана през 1984 г., Alzheimer’s Disease International (ADI) е натоварена с подкрепата на жертвите и провеждането на обхват за обучение на хората и ускоряване на съответните политики.

През 1994 г. ADI въведе Световния ден на Алцхаймер в Единбург по време на годишната си конференция на 21 септември, за да отбележи своята 10-та годишнина. ADI координира Световния ден на Алцхаймер и Световния месец на Алцхаймер по целия свят, като работи с организации-членки и асоциации за организиране на събития и повишаване на осведомеността.

Първият „Световен доклад за Алцхаймер“ беше публикуван през 2009 г. на Световния ден на Алцхаймер и оттогава всяка година се издават годишни доклади. Въпреки че въздействието на честването се разпространява, пропуските в информацията и стигматизацията по отношение на деменцията остават проблем. Много хора виждат болестта като естествена част от процеса на стареене.

Вярно е, че напредването на възрастта е сред основните причини за болестта на Алцхаймер, но това не е напълно болест на възрастните хора. Само в Съединените щати има около 200 000 души на възраст под 65 години, които се борят с Алцхаймер.

За да отбележат това събитие, заинтересованите лица и организации могат да участват, като повишат осведомеността и се свържат с националната асоциация на Алцхаймер.