Сега четете
21 септември: Международен ден на мира

21 септември: Международен ден на мира

Международният ден на мира (или Световният ден на мира) се  отбелязва ежегодно на 21 септември, е посветен на укрепването на идеалите за мир, както вътре, така и между всички нации и народи. Във време, когато войната и насилието често монополизират нашите новинарски цикли, Международният ден на мира е вдъхновяващо напомняне за това, което можем да създадем заедно. Спокойствие. Нека му дадем шанс.

През 1981 г. Общото събрание на ООН обявява третия вторник на септември за Международен ден на мира. Този ден съвпадна с деня на откриването на годишните сесии на Общото събрание. Целта на деня беше и все още остава да укрепи идеалите за мир по света.

Две десетилетия след установяването на този празничен ден, през 2001 г., Асамблеята премести датата да се отбелязва ежегодно на 21 септември. Така, започвайки през 2002 г., 21 септември бележи не само време за обсъждане как да се насърчи и поддържа мирът между всички народи, но също 24-часов период на глобално прекратяване на огъня и ненасилие за групи в активна битка.

Мирът е възможен. През цялата история повечето общества са живели в мир през повечето време. Днес е много по-малко вероятно да умрем във война, отколкото нашите родители или баби и дядовци. От създаването на Организацията на обединените нации и създаването на Устава на Организацията на обединените нации, правителствата са задължени да не използват сила срещу други, освен ако не действат при самоотбрана или са упълномощени от Съвета за сигурност на ООН да продължат.

Вижте и

Животът е по-добър в свят, в който съществува мир и днес ние очакваме тези, които са били миротворци и миротворци, за да научат какво можем да направим всеки поотделно, за да направим света по-мирно място.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре