Директорката на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева е освободена от длъжност. Информацията за прекратяването на договора и бе потвърдена и от НЗОК.  В момента здравните власти търсят нов човек за поста.

Около досегашния директор на СЗОК се зашумя след проверката, която беше назначена в ДКЦ „Александровска“ през август 2021 г. Проверката беше предизвикана от писмен сигнал на бивш служител на болницата. За случая стана известно през ноември 2021 г., когато в навечерието на изборите на 14 ноември медии съобщиха, че офталмологът от „Александровска“ д-р Александър Оскар е „източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации“.

Според източниците това било установено при проверка на столичната здравна каса през август. От СЗОК наложили наказания на д-р Оскар „да върне 178 000 лева (с уточнението, че размерът на сумата не е потвърден), занапред да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност“.

След направените от столичната каса констатации през януари 2022 г. ДКЦ „Александровска“ подаде сигнал до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев за „тенденциозни и незаконни“ действия от страна на служители на СЗОК. От Централното управление на здравния фонд предизвикаха извънпланова проверка от Инспектората. Инспекторите на НЗОК констатираха, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ „Александровска“, освен писменото запитване на бивш служител на болницата.

По-късно съдът свали обвиненията, а проф. Оскар би реабилитиран.