„А ти какво даде за Родината? Самолетен билет“. Това вероятно е най-новата парафраза на слогана от Втората световна война „А ти какво даде за фронта“.

Всички полети от Русия до налични чуждестранни дестинации бяха разпродадени  днес в рамките на часове, след като президентът Владимир Путин обяви „частична“ мобилизация на 25-те милиона резервисти в страната. Полетите от Москва до столиците на Грузия, Турция и Армения – които не изискват визи за руснаци – за 21 септември се изчерпаха минути след съобщението на Путин, пише водещият руски уебсайт за планиране на пътувания aviasales.ru.

До обяд московско време директните полети от Москва до Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Киргизстан също спряха да се показват на уебсайта. Заради слухове за затваряне на граници, Руските железници и водещата авиокомпания Аерофлот заявиха, че „все още“ не са получили нареждане да забранят на мъже на възраст от 18 до 65 години да купуват билети.
Канал в Telegram, който събира мнения на руски пътници за преминаване на границата, заяви, че е получил изолирани разкази за пазачи, които връщат мъже на военна възраст. „Как да напусна Русия?“ пък е най-задаваният въпрос в Google за вторник вечерта, когато първоначално беше планирана речта на Путин, преди да бъде отложена за сряда сутринта.
Съобщението на Путин също така изпрати руския фондов пазар до най-ниските му нива, откакто той нареди на войските да нахлуят в Украйна на 24 февруари.