Сега четете
Градската десница у нас е всъщност левица

Градската десница у нас е всъщност левица

В България не съществува единен политически елит, има различни елити, чието разделение е партийно. Някои от партиите вече осъзнават, че не може да продължава ситуацията от последните две години, особено на фона на тежките икономически изпитания, които ни предстоят през зимата и пролетта.

В същото време част от партиите, особено „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са попаднали в капана на анти-ГЕРБ говоренето.

През последните две години определени партии смъкнаха всякаква своя обвивка, всяка друга своя кауза, всяка друга своя заявка освен анти друга определена партия или група от партии. Когато една партия престане да бъде лява или дясна, когато престане да бъде произточна или прозападна, с консервативна или либерална насоченост, а единствено се основава на това да изчегърта някой друг, тя влиза в капана.

Това е и една от причините, която не би позволила на ПП и ДБ да участват в една бъдеща евроатлантическа коалиция. Ако приемат подобно нещо, малко или много ще започнат да се самоубиват електорално. Ако не приемат и продължат да държат държавата в това състояние, те пак се самоубиват.
Този капан създава и ражда партиите. ПП не са се „родили“, за да запълнят някаква ниша на идеологическо ляво-дясно, те запълниха нишата на анти-ГЕРБ. Това ги роди, но същевременно е нож с две остриета. По тази причина те не биха се съгласили на такава коалиция след изборите на 2 октомври. Смятам, че ще отидем на втори избори през февруари-март и тогава вече може да се намеси международният фактор, който да ги натисне да влязат в подобна коалиция.

Какво стана с прословутата заявка, направена в началото на управлението на ПП, че ще постигат леви цели с десни методи, и разминаванията в тази посока. В момента, от който започнаха да управляват, левите цели се виждаха – искаха да постигнат по-високи средни доходи, по-високи пенсии, безплатни детски градини и т.н., обаче десните методи започнаха да изчезват. Изведнъж започнаха да взимат заеми, които са леви методи.

ПП са една модерна лява градска партия, която постига леви цели с леви инструменти. Такива са всичките финансови промени, които направи Асен Василев по време на тяхното управление. За последните 22 години в България не е имало по-ляво фискално управление, включително когато на власт бяха БСП, които въведоха плоския данък.
Във всяка една западна уредена демокрация градските хора от центъра на големите градове със средно високи доходи с прозападни възгледи са леви. И те го казват, че са леви. И те знаят, че са леви. И там няма стигма. Един средностатистически човек в Лондон казва: аз съм ляв, гласувам за лейбъристите. Неговият еквивалент в центъра на София или в Пловдив мисли по абсолютно същия начин и представлява същия човек като визия, възгледи и начин на живот. С тази разлика, че казва, че е десен.
И това се дължи най-вече на наследството на прехода. Тези хора или техните родители са се борили срещу БСП през 90-те години и за промяна на геополитическата ни ориентация. Тогава в тяхното съзнание остана, че трябва да си десен. Десен означава прозападен. Трябва да умре тази идея в България. Десен не означава да си прозападен, а ляв – да си произточен. Дясното и лявото имат фундаментални исторически, цивилизационни, ако щете, дори културни концепции и облик, който предопределя, че градската десница в България е левица. Така е навсякъде по света и тя трябва да го приеме.

Вижте и

ПП се явява един мост към това психическо преодоляване на тази бариера. Те все повече казват – не сме десни, лявото клеймо не е клеймо, това е нещо нормално. Те могат да доведат до този катарзис градските леви хора да кажат, че са леви.

Апо отношение на самата левица, кризата там има едно име – Корнелия Нинова. Няма друга фундаментална криза в левицата. Докато Корнелия Нинова се е окопала в БСП, тази партия ще върви към 4%. В интерес на истината, хората, които са не-доброжелатели на БСП, би трябвало да се радват на Нинова, защото тя ще докара до това, че столетницата за пръв път няма да влезе в парламента. Рекорден е процентът на хората, които бяха загубени като гласоподаватели за БСП, а една голяма част от тях отиват във „Възраждане“. „Възраждане“ се храни от това някой да дразни проруски настроените българи. А на ПП това се получи много добро със спирането на доставките на руски газ и изгонването на руските дипломати. Ако не се държи жива, битката русофилство-русофобство, „Възраждане“ няма да върви нагоре. Те живеят изцяло от това и действията на ПП помогнаха за техния възход.

* Коментарът на политическия анализатор и председател на Младежкия консервативен клуб Кристиян Шкварек е направен в интервю за БГНЕС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре