Награждаване на спортист и треньор на месец август се състоя в Пресклуб България. Наградени бяха Пламена Миткова, световна шампионка по скок дължина за жени до 20 години и нейния треньор Ивайло Русинов.

Лека атлетика – Награждаване на треньор и спортист на месеца – Ивайло Русинов и Пламена Миткова – 20.09.22 -Спортист и треньор на месеца – награждаване LAP.bg

Световната шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години Пламена Миткова ще дебютира в състезанията при жените следващата година, разкри личният й треньор Ивайло Русенов на пресконференция.
„Тя можеше да участва и тази година на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, но отказах, защото си мислех, че още не е готова. Но през 2023-а планирам да участва на състезания при жените. Има Европейско първенство в Истанбул, Световен шампионат в Будапеща, планирал съм и участие в комерсиални турнири. Смятам, че през следващата година ще бъде готова да се състезава при жените“, каза Русенов.
Миткова беше наградена за спортист номер 1 на месец август в анкетата на спортните редакции, след като получи 18 гласа. Русенов е треньор номер 1 за август.
Състезателката на СКЛА Локомотив Пловдив спечели титлата на шампионата на планетата в Кали (Колумбия) с лично постижение от 6.66 метра.
„Еуфорията вече премина, но все още медиите ни търсят за интервюта. Аз обаче вече водя подготовка за следващите големи успехи, които ни предстоят. Не мисля, че имам голямо самочувствие дори и след този успех. Моят треньор винаги ми казва, че здравето, търпението, мотивацията и постоянството за най-важни. Също така, че само с талант е до време и трябва да се тренира, за да постигнеш успехи“, каза 17-годишната Миткова.
Нейният треньор разказа, че от клуба им са ги посрещнали на летището, но от Община Пловдив „няма дори и честитка“. Освен това в залата, в която тренират, няма съблекалня и баня. Но тези проблеми не им пречат да постигат успехи.
„Това, че няма баня и съблекалня, не е най-важното. Все пак пистата в залата не е толкова лоша след ремонта преди няколко години“, добави Миткова.
„Главната цел за следващата година е Европейското първенство за девойки, защото тя още една година е във възрастта девойки. Не планирам лагери в чужбина, може би за олимпийските игри в Париж 2024. Моето мнение е, че държавата е длъжник на всички спортисти. Не знам какво трябва да се случи, за да обърне държавата внимание на спорта“, каза Русенов.