Сега четете
Румен Радев: Потвърди постоянния ангажимент на България за качествено и достъпно образование

Румен Радев: Потвърди постоянния ангажимент на България за качествено и достъпно образование

Българска правителствена делегация, водена от служебния министър на външните работи Николай Милков, е в Ню Йорк за участие в 77-та сесия на Общото събрание на ООН, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

Българската делегация участва в Среща на върха по трансформиране на образованието, открита от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Президентът Румен Радев във видеообръщение до форума потвърди постоянния ангажимент на България за по-добро, качествено и достъпно образование. Той призова за по-голямо международно сътрудничество и акцентира върху възможностите за развитие на дигиталното обучение, информират от МВнР.

Постоянният представител на България в ООН посланик Лъчезара Стоева, която е и президент на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС), подчерта, че трансформирането на образованието и отприщването на човешкия потенциал е ключово за цялостния напредък на обществата.

В централата на ООН българската делегация участва и в среща, посветена на неотложното изпълнение на Целите за устойчиво развитие. На нея бяха обсъдени безпрецедентната кризисна ситуация в световен мащаб, възникнала в резултат от войната в Украйна, пандемията от COVID -19, промените в климата, нарастващите заплахи за глобалната икономика.

Министър Милков участва и в неформална среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС, основен фокус, в която бяха глобалните последици от войната в Украйна, в т.ч. високите цени на енергията и храните.

В първия ден от визитата си в САЩ министър Милков и придружаващата го делегация проведоха срещи още с представители на американски еврейски организации. Обсъдени бяха борбата срещу антисемитизма и отбелязването на предстоящата през 2023 г. 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война, за която се предвижда Национален план за чествания. Теми на разговорите бяха и ситуацията в Украйна, енергийната криза, обстановката в Близкия изток. Представителите на еврейските организации дадоха висока оценка на диалога с България, който допринася за задълбочаване на българо-американското стратегическо партньорство, се посочва в съобщението. В дискусиите участваха представители на Американския еврейски комитет, Б’най Б‘рит, Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Лигата срещу поругаването и Световния еврейски конгрес.

Вижте и

В Ню Йорк министър Милков имаше среща с министъра на външните работи на Кувейт – шейх Ахмад Насър ал Мохамад ас Сабах. Постигнато бе съгласие за конкретни действия в контекста на предстоящата през 2023 г. 60-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. Предстоящата годишнина предоставя отлична възможност за подобряване на икономическите връзки и активизиране на сътрудничеството в области като високи технологии, комуникации, медицина и търговия, се отбелязва в съобщението.

Темата на Общия дебат на 77-ата сесия на ООН е „Водоразделен момент: трансформативни решения на взаимообвързани предизвикателства“. Акцент се поставя върху комплексните и взаимосвързани кризи, продиктувани от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, хуманитарните предизвикателства, изменението на климата, както и нарастващите заплахи за глобалната икономика.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре