Сега четете
Петър Янков: И тази зима ще е топла

Петър Янков: И тази зима ще е топла

Кой е той
Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Метеорология“. Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

– Г-н Янков, хората казват, че такъв ураган, какъвто имаше в Бургас, не са виждали никога. На какво се дължи това?

– Ураганът, който премина, се дължи на подходящите климатични условия, които преминаха през страната. Премина хладна вълна от запад на изток, която оказа силно влияние, тъй като по Черноморието дневните температури бяха високи за сезона. Така се създадоха условия за развитието на мощни купесто-дъждовни облаци с голямо вертикално развитие и силни щормови бури. При преминаване северно от Поморие бурите бяха на две вълни – едната беше следобед, а другата премина през нощта през Бургас и Поморие отново, като нанесоха огромни щети. Обикновено тези бури са характерни за това време, тъй като Созопол е разположен южно от Бургас, а там от втората половина на август до края на септември се появяват микровихри, които при подходящи условия е характерно да се разпространят и другаде.

– Времето ще ни изненада ли отново с подобни явления? – През тази седД|| мица. както и през Ц| следващата таI кива явления не се очакват. На 23 i септември има  условия за гръмотевична дейност, но тя ще бъде послаба и се очаква главно в Североизточна България. След което валежите постепенно ще спрат и ще започне леко затопляне. Около 28 и 29 септември отново времето ще ни изненада неприятно с купесто-дъждовни облаци и гръмотевични бури.

– Характерно ли е торнадо в морето за България?- Не, не е характерно. Много е важно да уточним, че не е правилно да се казва торнадо. То се появява в екваториалните ширини. У нас се заформят така наречените смерчове, които са характерни за източните части на Родопите. За централните части на България тези явления могат да се наблюдават в разстоянието между Стара Загора и Сливен край земеделските земи. Там има подходящи условия за подобни вихрушки при гръмотевични бури.

– Времето е такова, че не можем точно да го определим – сутрин е много студено, а следобед направо жега. Вие как бихте го определили?

– Бих го определил с поетичното отклонение – есента тихо стъпва по полята. Вече си му е време за ниските сутрешни температури, както и за настъпването на есента. При преминаване на тази хладна вълна рязко се понижиха температурите, но от утре сутринта те ще бъдат в рамките на нормите между 5 и 10 градуса. В Трънско имаше рекордно ниски температури тази сутрин – минус 1 градус. Това е поради бързото изстиване на земната маса през нощта.

– Можем ли да кажем, че есента подрани?
Астрономическата есен настъпва на 23 септември около 3 сутринта. С тези температури и тези валежи, които се очакват в сряда, може да се каже, че метеорологичната есен изпревари с 2 дни астрономическата. Но това е нещо нормално. Обикновено допустимата разлика е от 5 до 7 дни.
През септември по принцип времето е меко и топло. Ще имаме ли възможността отново да се радваме на поредица от топли дни?

– От 24 до 27 чувствително ще се повишат температурите. Очертава се да достигнат до 29 градуса. Отново ни очаква сух и слънчев период с високи температури.

– Тази година кога може да очакваме циганското лято?

Вижте и

– Циганското лято започва от Димитровден – 26 октомври. Засега се очертава топъл октомври и може би ще се осъществи един хубав период на сиромашко лято. За него е характерно сутрешните температури да са от 3 до 5 градуса, а по обяд температурите ще достигат до 25 градуса. Тогава връхната дреха ще е излишна. Времето ще бъде подобно като във филма „Сиромашко лято“ с Георги Парцалев и Татяна Полова.

– Наблюдаваме, че по високите планински части температурите са със зимни стойности. Да очакваме ли още снеговалежи?

Днес в Рила и Пирин ще превали слабо по високите части на планините. Утре дори и в Стара планина ще вали мокър сняг, тъй като температурите ще бъдат отрицателни. Но такива снеговалежи имаше и през лятото. Естествено при температури под 4 градуса при 1800 метра надморска височина дъждът да преминава в сняг. Така че това не трябва да притеснява хората, тъй като е напълно нормално. По-сериозният първи снеговалеж, който можем да отбележим, е, че Витоша ще побелее в средата на седмицата. В четвъртък софиянци ще погледнат върховете на Витоша в бяло. Но това ще бъда за кратко, защото снегът ще се стопи бързо.

 А какво сочи подългосрочната прогноза за следващите месеци?

 Сезонните дългосрочни прогнози се изготвят всеки месец. По последни данни оценката ни е за един топъл октомври. През ноември времето ще захладнее, като ще има нормални валежи. Декември ще бъде топъл, но с валежи от сняг в средата на месеца. През януари отново ще бъде топло. Ще има повече сняг през втората половина на зимата – от средата на януари. Въпреки за температурите ще бъдат сравнително високи.
Това означава ли, че ни очаква по-мека зима?
Да. Тази зима ще бъде като предходната. Общо взето тенденцията за меки зими се запазва на Балканите.

в. България днес
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре