Сега четете
зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев: Изследват се всички възможни причини за наводненията в Карловско

зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев: Изследват се всички възможни причини за наводненията в Карловско

Изследват се наистина всички възможни причини за наводненията в Карловско в началото на септември, заяви  служебният заместник – министър на икономиката Димитър Данчев в предаването „Денят започва“ по БНТ. Сред възможните причини са огромното количество дъжд, което е паднало, непочистени дерета и корита на реки, извършването на незаконна сеч, посочи той.

Сезирани са всички органи, които имат отношение по темата – МВР, Министерство на земеделието, РИОСВ, прокуратурата, каза Димитър Данчев. Той припомни, че това, което е установено до момента е, че не е имало незаконна сеч.  Огромна част от дърветата, които са довлечени от бедствието са с корени, което показва, че те не са отсечени, а изкоренени, обясни Дачев. „Предвид огромните щети и тежките последствия, ние ще съберем цялата информация от горските стопанства, от МВР и другите контролни органи за това имало ли е сигнали за незаконна сеч“, отбеляза още той.

„На заседанието на комисията към Министерския съвет за възстановяване и подпомагане миналата седмица се взе решение да се отделят повече средства за превантивни дейности. Бюджетът на комисията за цялата година е 80 млн., от тях 34 млн. бяха останали като наследство на служебното правителство, само за бедствието в Карловско са заделени повече от 10 млн. лева, които ще покрият най-необходимите и неотложни разходи, но за пълното възстановяване след бедствието в Карловско са необходими около 80 млн. лева. Затова е важен всеки инвестиран лев в превенция“, заяви зам.-министърът на икономиката.

От днес започва и изплащането на помощите на хората в пострадалите от наводненията села, размерът на еднократната помощ е 375 лева и тя ще бъде изплатена навреме, каза още той. От днес започват работа на място и 100 човека, наети от Агенцията по заетостта, както и още 120 военни. Те започват да помагат на населението в трите най-пострадали села – Слатина, Богдан и Каравелово.

Вижте и

„Трябва да се контролира изпълнението на екологичните планове по общини – необходимите действия за почистване на дерета и корита на реки“, отбеляза Димитър Данчев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре