Сега четете
Гиорги Гигашвили открива новият сезон на Симфоничният оркестър на БНР

Гиорги Гигашвили открива новият сезон на Симфоничният оркестър на БНР

Една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век – Трети концерт от Сергей Прокофиев ще звучи в изпълнение на Гиорги Гигагашвили и Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин на 30 септември от 19.00 часа в зала „България“.

Това произведение много често и с постоянен успех присъства в концертни програми и влиза в репертоара на най-добрите изпълнители от целия свят като Емил Гилелс, Владимир Хоровиц, Ван Клайбърн, Байрон Джайнис, Марта Аргерич и много други големи пианисти.

Гигашвили и Радиосимфониците имат вече своята силна симбиоза и завладяващо съвместно сценично присъствие от запомнящия се през миналия сезон техен общ концерт под палката на Маестро Георги Димитров, когато вдигнаха залата на крака с блестящото изпълнение на Концерт №20 от Моцарт.

В откриващия новия сезон концерт на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще прозвучат още: Сюита за оркестър от Лазар Николов, с която се отбелязва 100 години от рождението му, както и Сюита от балета „Болт“ на Дмитрий Шостакович – пикантна и възхитително цветна музика, наситена с драма и пародия. Произведението е забранено от властите през 1936 г., а премиерата му е единственият спектакъл за 74 години.

Билети за концерта Радиосимфониците на 30 септември в зала „България“ могат да бъдат намерени в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

Той е носител на множество награди сред които: Първа премия от Международния клавирен конкурс във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич, Първа награда в Международния конкурс за пианисти в Лорет де Мар „Fiestalonia Milenio“ в Испания, Първа награда в IV Международен конкурс за млади пианисти „Фредерик Шопен“ в Тбилиси, Първа награда и специалната награда „Нелсън Фрейре“ в III Международен конкурс за пианисти във Виго, Италия (издание на Марта Аргерич, 2019).

Вижте и

През октомври 2021 г. той печели Първа награда и Наградата на публиката в престижния конкурс KlavierOlymp в Бад Кисинген, Германия.

Активно концертира като солист и камерен музикант по целия свят. Последните му изпълнения са в Salle Cortot, Париж и в Polska Filharmonia Baltycka, Гданск.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре