Сега четете
Проф. Велислав Минеков участва в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина на Свети Стефан“

Проф. Велислав Минеков участва в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина на Свети Стефан“

Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва днес в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог, известна още като Желязната църква.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на храма „Свети Стефан“ е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба в свещената за българите църква на министър Минеков бе оказана честта да произнесе Символа на вярата.

Министър Минеков сподели, че трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня.

Поднесени бяха множество дарове на църквата, включително от Вселенския патриарх Вартоломей и от г-жа Йотова, която дари икона. Министър Минеков дари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

Вижте и

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал „Шишли“. То е основано преди 6 години.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре