На церемония в Софийска градска художествена галериа Столична община връчи „Наградата на София” за изключителни постижения и принос в националната култура. Специалната награда се присъди Анжел Вагенщайн. Наградата на журито се поделя между Найден Тодоров, диригент и директор на Софийската филхармония и РЦСИ „Топлоцентрала“ (Сдружение „Колев-Сърбова“ и екипа на РЦСИ „Топлоцентрала“).

В различните области награди получиха:

ЛИТЕРАТУРА – Тони Николов за книгата „Спомнена София: 20 истории“. Номинирани са Тодора Радева и Демна Димитрова – за първото издание на инициативата „Литературни срещи“ в София и Издателство „Парадокс“ и Фондация „Димитър Воев-Нова Генерация“ – за книгата „Непрочетено“.

ТЕАТЪР – Николай Поляков – за режисурата на спектакъла „Майстора и Маргарита“ в Младежки театър „Николай Бинев“. Номинирани са актьорския екип на спектакъла „Въпреки живота – всичко е любов“ и екипът на спектакъла „Една испанска пиеса“ на Малък градски театър „Зад канала“. МУЗИКА – Десетото юбилейно издание на Фестивал А то Jazz. Номинирани са Любомир Денев – за джаз операта „Вечеря в Манхатьн“ и Филхармония „Пионер“ — по повод 70-годишнината на оркестъра и концерта на 23 май 2022 година, открил МФ „Софийски музикални седмицй“.

ВИЗУАЛНО-ПЛАСТИЧНИ ИЗКУСТВА – Тодор Тодоров за „ЩРАЙХ“ – юбилейна скулптурна изложба в галерия „Райко Алексиев“. Номинирани са Аделина Филева, Красимир Илиев и Галина Денкова (екип на СГХГ) – за изложбите по повод 120 години от рождението на Любомир Далчев в СГХГ и галерия „Васка Емануилова“, и Георги Донов – за изложба „Скулптура и рисунки“, представена в галерията на СБХ –„Шипка 6″. ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ – Иван Шишиев / „Етюд-и-те на София“ – за фотографския албум „Литературна София: през обектива на „Етюд-и-те на София“ и страницата „Етюд-и-те на София“. Номинирани са Катерина Гаджева за изложбата „Живот като експеримент. УША“ в САМСИ и Калин Руйчев, галерия „Синтезис“ и Бълтарска национална филмотека – за изложбата „Звезди на българското кино“.

КИНО – Костадин Бонев – за документалния филм „Гео Милев в лабиринта на времето“. Номинирани са творческият екип на документалния филм „La Scuola Kabaivanska”: д-р Георги Текев (продуцент), Петър Барбалов (сценарист), Найо Тицин (режисьор) и творческият екип на документалния филм „Гладиатор“: Николай Василев (режисьор), Петя Тетевенска и Свобода Маданска (сценаристи), Борислав Георгиев (оператор), Георги Николов (продуцент).

АРХИТЕКТУРА, ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА ГРАДСКАТА СРЕДА – Архитект Агоп Каракашян – за обект „Арменска апостолическа православна църква в София“. Номивиран е архитект Пеньо Столаров – за юбилейната му изложба „По пътя…“ в галерия „Уни-Арт“ на НБУ.

КРИТИКА И ЖУРНАЛИСТИКА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА – Професор Боянка Арнаудова – за книгата „Златният век на българската опера“. Номинирани са Предаването „Култура.бг“ на БНТ и професор д-р Александър Грозев – за трети том от поредица четиритомни историографски изследвания „Киното в България“.

ТАНЦОВО ИЗКУСТВО – Марта Петкова – за изпълнението й на двете главни роли в спектакъла „Хиляда и една нощ“. Номинирани са Деян Георгиев, хореограф – за спектакъла му „Свързан/ Wired” и творческият състав на спектакъла „Оперетно вариете: Подари мечта“ на Музикалния театър.

ФОЛКЛОРНИ СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА – Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – за концерти, посветени на 70-годишнината на ансамбъла. Номиниран е Международен фолклорен фестивал „Витоша“.

СЪВРЕМЕННИ ПЕРФОРМАТИВНИ И МУЛТИЖАНРОВИ ИЗКУСТВА – Фондация „Човек с шапка“: Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева – за програма за развитие на танцовото кино „Фокус Кино Танц“. Номиниран е професор Станислав Памукчиев – за инсталацията „Кула Убежище“ в Галерия „+359″.

Кадри: Андрей Велчев, Любословие.БГ