Сега четете
Пиенето на витамини и минерали може да забави отслабването на паметта

Пиенето на витамини и минерали може да забави отслабването на паметта

Американски учени показаха, че ежедневна доза мултивитамини и минерали може да забави постепенното отслабване на паметта, което е естествено с остаряването, съобщи сп. „Ню сайънтист“.

В края на тригодишния период участниците в изследването, които са пиели мултивитамини от таблетка, са се представили по-добре в когнитивните тестовете и тестовете за памет в сравнение с взималите плацебо. Тяхната когнитивна възраст е била с 1,8 години по-малка.

Лекарите отдавна спорят за ползата от мултивитамините. Някога те са препоръчвани като „застраховка“ при непълноценно хранене на базата на изследвания, показали, че почитателите им общо са по-здрави. При рандомизирани проучвания обаче се оказало, че за повечето здрави хора полза от тях няма. Изглежда положителните резултати са се дължали на това, че таблетките витамини са по-популярни сред хората, които се грижат за здравето си и по други начини.

В новото изследване на учени от университета в Уейк Форест, Северна Каролина, са участвали почти 2300 души на възраст от 65 до 100 години. Лора Бейкър и екипът й са го започнали, за да проверят дали флаванолите от шоколада, за които се твърди, че са полезни, могат да помогнат за забавяне на когнитивното влошаване с възрастта. Едната от групите в изследването е получавала стандартна таблетка мултивитамини и минерали за сравнение.

Вижте и

Участниците са направили когнитивни тестове за памет, говор и математически умения по телефона в началото на изследването. След това рандомизирано са разпределени за групите на витамини или плацебо – по веднъж дневно три години. Когнитивните тестове са повтаряни и през следващите две години.

Всички групи се представяли средно по-добре след първата и втората година, а след това имало задържане – вероятно защото свикнали с тестовете. Резултатите на пиещите мултивитамини и минерали обаче били малко по-високи, отколкото на хората с плацебо. В групата на флаваноли не били наблюдавани някакви значими ползи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре