Сега четете
Как ще се промени заплащането у нас според новата директива на ЕП

Как ще се промени заплащането у нас според новата директива на ЕП

Кадър: Нова телевизия

Европейският парламент предлага директива за определяне на минималната работна заплата в отделните страни-членки. Вариантите са няколко: да се състави кошница от жизнено необходими стоки и услуги, които човек с минимална работна заплата да може да си позволи; да е поне 50% от средната работна заплата; или да бъде 60% от медианната. Това обясни Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в „Здравей, България“. Тя добави, че вариантът за медианната заплата се изпълнява, но това не важи за средната. А вариантът с кошницата ще излезе скъпо на работодателите.

Aĸo вcичĸи cтoйнocти (в cлyчaя зaплaтитe) ce пoдpeдят пo гoлeминa, чиcлoтo, ĸoeтo ce нaмиpa в cpeдaтa, e мeдиaнaтa. Πo тoзи нaчин cтoйнocттa нa мeдиaнaтa нe ce влияe oт ĸpaйнocти, нo пoĸaзвa cpeдaтa, ĸoятo чecтo e и пo-peaлиcтичнaтa cтoйнocт.

„Ние настояваме за изработка на единен механизъм, който да определя МРЗ. Който да осигурява предвидимост на бизнеса за разходите за труд. Въпрос на преговори е да се определи каква ще бъде формулата за определяне на МРЗ. След като тази директива бъде приета, имаме две години да хармонизираме българското с европейското законодателство, след което тя трябва да бъде изпълнявана“, каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той уточни, че най-късно през 2025 г. тази директива трябва да бъде приета у нас.

Вижте и

Той уточни, че директивата насърчава договорното начало. По-голямата част от клаузите й казват, че трябва да се постигне високо ниво (поне 80%) на колективно трудово договаряне между работодатели и синдикати. Иванов добави, че директивата отчита спецификите по сектори. В случай, че не бъде постигнато такова договаряне, се предлага да се въведе единен механизъм, който да определя размера на МРЗ (60% от медианната заплата или 50% от средната).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре