Сега четете
Заплатите в София с 600 лв. по-високи, програмисти вземат 4216 лв.

Заплатите в София с 600 лв. по-високи, програмисти вземат 4216 лв.

Трима се борят за едно работно място

Средната работна заплата в София стигна 2352 лв. през юни. Въпреки кризите тя не спира да расте. През януари тя е била със 169 лв. по-ниска.
В страната средната работна заплата е 1710 лв. Разликата в средното заплащане достига 642 лв., т.е. работещите в столицата печелят средно с 37% повече, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).
На годишна база увеличението на средното заплащане е 14,6% при 13,6% средно за останалите области.
Най-високите заплати в столицата се взимат в IT сферата, като средната е 4216 лв. А често те са между 3 и 4 пъти по-големи от средната за страната. Най-високата предложена заплата в бюрата по труда в столицата е за разработчик на софтуер – 5260 лв. Това е един от най-бързо развиващите се сектори, като само за пет години работните места са се удвоили. В него работят 100 000 служители. 30,2% от тях са програмисти, а 11, 6% са IT консултанти. 9% от служителите в сектора са заети с обработка на данни, хостинг и т.н. 6,7% работят в интернет портали и др. Останалите се занимават с други IT дейности. 17% от износа на София е дело на IT сектора.
Следващите най-добре платени оферти са за ръководители или мениджъри на отдел, като работодателите са плащали над 3800 лева за тези длъжности.
Над 3000 лв. пък е било стартовото възнаграждение за инженерите, показват данните на Агенцията по заетостта.
Справка в сайтовете с обяви за работа пък показва, че чистата заплата на директори в информационните технологии е малко над 7100 лв. За добрите IT специалисти е между 5 и 6 хил. лв. Почти всеки втори работодател в столица предлага допълнително здравно осигуряване. 45% от шефовете са склонни да предложат работа от вкъщи, а 33% – гъвкаво работно време.
Под 900 лв. чисто взимат помощник-възпитателите в детските градини, портиери, служители на информация и общи работници.
Най-ниско платени са наетите в „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Други дейности“ и „Доставяне на води; канализационни услуги и възстановяване“.
Освен че пазарът на труда в София предлага най-високите заплати, столицата остава и предпочитано място за вътрешна миграция на населението в работоспособна възраст. Градът
концентрира 1/4 от работещите в България, което е малко над 22% от всички заети. 704 хил. са работещите на 15 и повече години, сочи статистиката НСИ. Заедно със София-област броят на заетите нараства до 814 300 души.
През юли безработицата в София стигна рекордно ниското ниво от 1,6%, докато в страната тя е 4,2%. Едва 10 600 човека са били записани в бюрата по труда в столицата. За едно работно място са се борили трима човека. Работодателите са търсили предимно преподаватели, стопански и административни специалисти. Следват медицинските специалисти и инженерите.

Материал на в. „София Рестарт“, специално приложение на в. „24 часа“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре