Над 600 държавни служители, сред които и хора от Президентството, стават доброволци в разчистването на щетите

Щетите по общинската инфраструктура в Карловско са за над 72 милиона лева. Това обясни пред NOVA кметът Емил Кабаиванов. В тази сума не влизат разрушенията по домовете на хората.

„По отношение на имотите сме описали щетите и сме ги внесли в междуведомствената комисия. Там ще изчислят”, обясни Кабаиванов.

21 семейства остават без дом след бедствието и се нуждаят от настаняване, съобщиха по-рано от община Карлово.

Същевременно от днес над 600 държавни служители, сред които и хора от Президентството, стават доброволци и ще помагат в почистването на наводнените села. Работата им ще бъде координирана от военните.

„Днес в село Каравелово има около 200 доброволци, основно от държавна и общинска администрация, освен тези, които идват самостоятелно. В Богдан също има около 200 такива доброволци – от президентската администрация и областните управи в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора и София област”, каза Ангел Стоев, областен управител.

По думите му в дейностите са включени и 100 безработни по програма на Агенцията по заетостта. А утре се очакват над 200 студенти.

„Очакваме събота и неделя над 1000 доброволци”, заяви Ангел Стоев.

В село Слатина са останали само 3 обществени сгради, които се нуждаят от почистване. „До 2-3 дни напълно ще е приключила работата там. Няма неизчистени частни домове”, каза Стоев.

Кметът на Карлово заяви, че е отправен призив към всички общински и държавни институции, които имат желание да помогнат. „Трябва ни малогабаритна и средногабаритна техника. В дворовете има наноси по 1-1,5 метра”, обясни Кабаиванов.

От понеделник започва изплащането на еднократната помощ от държавата в размер на 375 лева.

„Разговаряли сме с Националното сдружение на общините в България. Имаме обещание, че това искане за допълнителна техника ще бъде разпратено. В страната има достатъчно техника, надявам се, че ще бъде осигурена”, заяви Валентин Чамбов, зам.министър на земеделието.

Междуведомствената комисия за възстановявяне и подпомагане към Министерския съвет вчера одобри проектна документация за около 30 милиона – около 10 милиона от тях директно са насочени към община Карлово.