Сега четете
Майор Пенко Костадинов: Имаме сили и средства за действие при радиационна авария

Майор Пенко Костадинов: Имаме сили и средства за действие при радиационна авария

Наред с подготовката формированието ни помага за охраната на границата, казва командирът на 59-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е)

Роден е на 26 декември 1982 г. във Велико Търново. Завършва НВУ „В. Левски“ през 2005 г. със специалност „Организация и управление на тактическите формирования от Сухопътните войски“ – войски за ЯХБЗ и Е.
Заемал е редица длъжности във военни формирования в Карлово, Казанлък и Мусачево, сред които командир на взвод, заместник-командир на рота, командир на рота, началник на отделение „Тактическо“. Завършва ВА „Г. С Раковски“ през 2019 г., след което е последователно началник на щаба, ВРиД командир, а от 1 ноември 2021 г. – командир на батальона за ЯХБЗ и Е в Горна Оряховица. В свободното си време обича да играе тенис на маса.

– Господин майор, войната в Украйна носи риск от авария в Запорожката АЕЦ, която е с 200 км по-близо до нас от Чернобил. Има ли батальонът готовност за действие при възможна радиационна авария и разпространение на радиоактивен облак към България?

– Една от основните задачи на Българската армия при изпълнение на мисията „Принос към националната сигурност в мирно време“ са именно поддръжката и защитата на населението при бедствия. Силите и средствата от военните формирования, определени за участие в дейностите по оказване на помощ на населението за предотвратяване или намаляване на последствията при радиационна авария, се организират в специализирани формирования. Батальонът поддържа в готовност сили и средства, предназначени за участие в действията за защита на населението при авария в АЕЦ „Козлодуй“ на територията на цялата страна, като същите притежават необходимите способности, органи за управление и ресурс да участват активно в оказването на помощ на населението, формированието се привлича след изчерпването на възможностите на другите министерства и ведомства за нарастване на техните усилия и изпълнява поставените му задачи на територията на цялата страна независимо от дислокацията си. Конкретно при възникване на авария от такъв тип определеното формирование от батальона е способно да организира и проведе радиационно разузнаване за установяване на мащаба, стойностите на радиоактивно заразяване по основни маршрути и/или райони/зони на територията на страната в заповядания ни участък, както и да проведе разузнаване на маршрути, подходящи за евакуация на цивилното население, формированието за действие при авария в АЕЦ има готовност и за развръщане на пунктове за провеждане на обеззаразяване на екипировка, оборудване, техника и личен състав (цивилно население).

– Като цяло какви бяха основните учения и подготовки, в които участваше батальонът през тази година?

– Основните усилия по подготовката на личния състав са насочени към поддържането и усъвършенстването на съществуващите способности за ЯХБ защита. Ще спомена само основните събития, които са във фокуса на батальона. Още с началото на календарната 2022 г. формированието започна съвместно участие за подпомагане на ГД „Гранична полиция“ по охрана на държавната граница. През април с щаба се проведе КЩУ по планиране на отбранителна операция с условно наименование „Карандила 22″. Основната цел на учението беше да се повишат и усъвършенстват способностите и уменията на личния състав от щаба на батальона по планиране на провеждането на такъв вид операция, включващи планиране на придвижването, транспортирането, извършването на марш, заемането на район за бойно използване и логистичното осигуряване. На следващо място беше участието ни в тактическо учение с бойна стрелба на 4-ти артилерийски полк на УП „Корен“ през май, на което бяха тренирани въпроси по създаване на димни завеси и извършване на обеззаразяване на заразени формирования от състава на полка. През юни участвахме в учението „Морски страж“ на УП „Корен“, на което се демонстрираха способностите на огнеметно-димовия взвод по създаване на димни завеси от място и в движение в интерес на маневрените формирования. През месеца още взехме участие по охрана на държавната граница и усилване на щаба на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е при провеждането на КЩУ с техния щаб.

– Какво е равнището на окомплектоване на формированието с личен състав?

– По отношение на окомплектоваността с личен състав мога да заявя, че батальоньт през последните 2 години се попълни почти на 100%. Това се случи благодарение на проведените конкурси за набиране на войници, които преминаха безпроблемно.

– В какво състояние е техниката, с която боравите?

Вижте и

– Смело мога да заявя, че наличната техника е вече морално остаряла. Въпреки това тя се поддържа в изправност и в добро техническо състояние с готовност за използване при необходимост. За съжаление, единственото, с което мога да се похваля, е получената наскоро станция за обеззаразяване, наречена „Атила“.

– За какви основни прояви в близко бъдеще се подготвяте в момента (занятия, учения, вкл. и международни)?

– В момента основните усилия са насочени към непосредствената подготовка на личния състав и техника за предстоящата полева подготовка със специалистите по ЯХБЗ на УП „Ново село“, която започва в началото на следващата седмица. До края на годината ни престоят участие от пункта за постоянна дислокация в командно-щабно учение под ръковоството на Сухопътни войски, както и задачи по охрана на държавната граница. Паралелно с тези мероприятия започва и планиране на подготовката за следващата 2023 г.
Екип от батальона извършва обеззаразяване на танк по време на учение
Фото СВ

Материалът е от в. „Българска армия“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре