Сега четете
Федерер слага край на своята кариера

Федерер слага край на своята кариера

Швейцарецът Роджър Федерер обяви, че слага край на професионалната си кариера като тенисист.

41-годишният Федерер несъмнено е най-обичаният тенисист на нашето време и е смятан от мнозина за най-великия играч, хващал ракета в ръка. Неговият последен турнир ще бъде предстоящата демонстративна надпревара „Лейвър къп“, която ще се проведе в Лондон през следващата седмица.

„От всички дарове, които тенисът ми даде през всички тези години, най-големият, без съмнение, са хората, които срещнах по пътя си: моите приятели, моите съперници на корта и най-вече феновете, които дават живота на спорта. Днес, с всички вас, искам да споделя новините.

Както мнозина от вас знаят, през последните три години бях изправен пред предизвикателства, свързани с контузии и операции. Работих здраво, за да се върна на ниво за състезание. Но съм наясно с ограниченията на тялото ми, което напоследък ми изпраща много ясни сигнали. Аз съм на 41 години. Изиграл съм над 1500 мача за 24 години. Тенисът бе по-благосклонен към мен, отколкото някога съм предполагал и сега е време да призная, че е време да прекратя състезателната си кариера.

Турнирът „Лейвър къп“ следващата седмица в Лондон ще бъде моето последно участие на АТП-надпревара. Разбира се, в бъдеще ще продължа да играя тенис, но не и на турнири от Големия шлем и от Тура“, заяви Федерер.

Вижте и

„Това е трудно решение, защото ще ми липсва всичко, което Тура ми дава. Но в същото време има и толкова много неща, за които да бъда щастлив. Смятам себе си за един от най-големите късметлии на тази планета. Бе ми даден талантът да играя тенис и достигнах нива, които не съм и представял за период по-дълъг, отколкото е възможно. Искам да благодаря специално на моята съпруга Мирка, която изживяваше всяка една минута с мен. Тя не спираше да ме подгрява за мачовете, да гледа с часове на корта, дори когато бе бременна в осмия месец и да гледа шантавата ми страна заедно с екипа ми повече от 20 години. Искам да благодаря и на четирите ми прекрасни деца за подкрепата, която ми дават, докато са готови да откриват нови и нови места и да създаваме заедно спомени. Да виждам как семейството ми ме подкрепя отстрани е чувство, което винаги ще ценя. Искам да отбележа приноса и на моите любящи родители, както и на сестра ми, без които нищо от това нямаше да бъде възможно. Голямо благодаря и на бившите ми треньори, които винаги са ме направлявали в правилната посока. Вие бяхте чудесни! Както и на Швейцарската федерация, която повярва в мен като млад тенисист и ми даде перфектния старт.

В кариерата си швейцарецът има 20 титли на сингъл от турнирите от Големия шлем, 103 титли и 310 седмици като водач в световната ранглиста, включително и рекордните 237 поредни.

Кадри: Instagram – личен профил

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре