Сега четете
БСП смята да спре износа на ток от АЕЦ „Козлодуй“

БСП смята да спре износа на ток от АЕЦ „Козлодуй“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в Плевен, че левицата ще настоява евтиният ток от ядрената централа в Козлодуй“ да отива за домакинствата и индустрията и да не се изнася, да бъда изземани свръхпечалбите и на частните енергийни дружества, да се отложи планираната за 2025 г. либерализация на електроенергийния пазар, а на регулирания пазар да се върнат болници, училища и детски градини.

Според нея „това е комплекс от мерки, а не решения на парче“. „Това е план за справяне с кризата, за стабилност, за социална и сигурна държава“, заяви още социалистката и призова тези „разумни“ предложения да бъдат подкрепени с глас за БСП.

И в момента обаче голяма част от доставките на АЕЦ „Козлодуй“ са за домакинствата, като енергийният регулатор дори увеличи квотата на централа за бита, за да може цената на тока да се увеличи за гражданите само с 3.5 процента от 1 юли 2022 г. Реализираните печалби на ядрената централа от продажбите на свободния пазар пък се изземат от държавата и с тях се компенсира бизенсът заради високите цени на борсата.

Забрана на АЕЦ „Козлодуй“ да участва на свободния пазар би била нарушение на европейските изисквания, още повече, че България изрично се съгласи държавните производители на електроенергия да участват на борсата като част от условията за прекратяване на наказателна процедура срещу нея заради злоупотреба с господстващото положение на „Българския енергиен холдинг“ при търговията с ток.

На предизборната среща, обявена като дискусия за енергийната криза и развитието на ядрената енергетика, организирана от водача на листата на БСП в града Румен Гечев, естествено стана въпрос и за необходимостта от изграждането на АЕЦ „Белене“. Проектът за строеж по руска технология от руската „Росатом“ бе спрян от правителството на ГЕРБ под предлог пандемията от коронавирус, която пречи за провеждането на конкурса за избор на инвеститор за довършването на ядрената централа. Със започнатата война на Русия в Украйна и невижданите западни санкции, наложени на Москва, подновяването на проекта напълно бе изоставено, но БСП ясно няма скрупули в тази посока.

„Ако бяха послушали БСП за АЕЦ „Белене“, сега ситуацията за България щеше да е съвсем друга. България има нужда от втора ядрена централа“, заяви в сегашната предизборна кампания Нинова.

Вижте и

„Ние от БСП категорично искаме да се завърши АЕЦ „Белене“, а също така сме и за разширението на централата в Козлодуй“, каза на свой ред Румен Гечев, който се бори за нов депутатски мандат.

„Ситуацията в момента е, че цените на на свободния пазар в пиковите часове надхвърлят 900 лева, а в Европа е над 600-700 евро за 1 мегаватчас“, коментира той и обвини борсат аз аток, че е спомогнала цените да хвръкнат до небесата.

Това обаче е функция на недостига на природен газ на европейския пазар, заради съкратените руски доставки, което привлича към българската борса чуждите търговци и това вдига цените и на нашия пазар, който е интегрират с този в Европа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре