Сега четете
Протест на зърнопроизводители в Бургас

Протест на зърнопроизводители в Бургас

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не се смесва с българската продукция.

Те са недоволни от високите цени на торовете. Заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната.

Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на Европейския съюз под обща декларация, която ще бъде внесена на 15 септември на неформален съвет на министрите на земеделието от ЕС.

Протест на зърнопроизводители в Бургас
Протест на зърнопроизводители в Бургас
Протест на зърнопроизводители в Бургас
Протест на зърнопроизводители в Бургас

Представителите на бранша се събраха и в София. Зърнопроизводителите предупреждават, че днешните протести са само предупреждение за това, което ще се случи, ако исканията им не бъдат изпълнени. И заплашиха със затваряне на граници.

„В разгара на жътва украинското зърно срива пазара на българското. Липсва всякаква пазарна активност за закупуване на български зърно и маслодайни култури. Родните производители са заплащане и от масови фалити. Неконтролираното качество е заплаха за здравето на българските потребители”, заяви Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ.

„Ние спазваме изискванията на ЕС да са чисти продуктите. Имаме всякакви ограничения и в същото време ни се вкарва стока, не се знае откъде и как е произведена. Ние настояваме държава да вземе мерки и да се забрани вносът от трети страни. Солидарни сме да се осигурят коридорите и да отидат към трети страни”, заяви Петър Пешев, председател на контролния съвет на НАЗ.

Тежкотоварна техника днес ще се движи около Карнобат, така че вероятно движението ще е затруднено.

Според Теодор Иванов има подозрения, че украинското зърно се внася със занижен фитосанитарен контрол. „Искаме българското зърно да бъде разделено от украинското“, заяви той

По думите на Николай Киров, председател на зърнопроизводителите в Бургас, българският слънчоглед не се изкупува, а складовете са пълни с украински. „Колегите от Украйна, притиснати от кризата, продават под себестойност.

За Красимир Пейчев от Карнобат украинците не произвеждат продукция, отговаряща на европейските стандарти. А основният фактор за по-доброто изкупуване на украинското зърно е по-ниската цена. Зърнопроизводителят Симеон Стойков се надява българската продукция да стане конкурентна.

Вижте и

Колона от над 50 тежки селскостопански машини от Врачанско и Плевенско блокира за половин час движението през кръговото кръстовище на Главен път Е-79 край Враца.

Според Румяна Ангелова политиката на България и ЕС поражда недоволство у бранша. „Няма лошо да помагаме на бедстваща  държава, но не и за наша сметка. Зелените коридори за преминаване на продукцията на Украйна, но у нас няма ескорт, а стоката остава и ни подбива цените. А ние произвеждаме екологично чиста храна според изискванията на ЕС. Украинската продукция използва забранени препарати, която не отговаря на изискванията. Правихме анализ, която показа глутен 14 при стандарт 21. Не е ясно как е съхранявано зърното. Продукцията се изкупува заедно с камиона тук и не се знае къде отива“, подчерта тя. А производителят Младен Цолов поясни, че украинското жито е произведено и поддържано със забранени материали.

В Монтана зърнопроизводители също се събраха на протест. Колона от земеделска техника преминава по едни от главните булеварди в града, след което ще минат по Е-79 до село Горна Вереница.

„Основно исканията са да се спре вноса на украинско зърно, което трябваше да премине транзитно през страната, а не да застоява тук“, подчерта Веселка Василева, председател ан Асоциацията на зърнопроизводителите в региона.

Източник: NOVA
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре