Сега четете
Задава ли се мнозинство без Кирил Петков и Бойко Борисов?

Задава ли се мнозинство без Кирил Петков и Бойко Борисов?

В името на стабилността след изборите вероятно ще има немислимо доскоро обединение между ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това съобщи за „Галерия“ отлично информиран източник. Заверата се заформила още след първите сондажи, показали нулева възможност за получаване на 121 гласа от когото и да било, както и за съставяне на стабилно мнозинство между само две политически сили.
Така здравите сили решили, че единственият изход е тройна коалиция. И поради лични разногласия и недолюбвания между лидерите най-логично е те да не се изпъчат найотпред, а да дадат път на по-диалогични фигури твърди източникът на „Галерия“.

Оказало се, че Борисов нямал нищо против да мине no-назад, ако и Кирил Петков, и Христо Иванов направят същото. За ген. Атанасов се разбирало от само себе си. Впрочем съпредседателят на ДБ и без друго нямал никакви амбиции да се бута под прожекторите.
Герберите настоявали и за още нещо пред ПП ако Бойко Рашков се класира за депутат, да не го издигат за вътрешен министър. Така оставал старият вариант да го направят шеф на КПКОНПИ с условието, че няма да докара нито един от банкянските тигри до съд.

От новата тройна коалиция имало голяма вероятност да се изолират БСП и „Възраждане“
За ДПС пък било ясно, че ще си уреждат неформалното властово участие чрез ГЕРБ, както и досега.
Борисов обаче продължавал да залъгва Костадин Костадинов, че двамата ще управляват. Голяма част от напомпаните резултати на „Възраждане“ били поръчани именно от лидера на ГЕРБ. Целта му била да приспи иначе бдителния Костадинов, за да си оплете кошницата „по евроатлантическа линия“.

Последното, колкото и да е майтап, е напълно правдоподобно. Проруски партии няма как да бъдат в управлението в близките 2-3 години, смята източникът на „Галерия“.
Привържениците на „Продължаваме промяната“ изобщо не подозирали за подобен сценарий, докато по-активните гербери давали да се разбере, че нямат нищо против такъв вариант, ако ръководството го реши.

В „Демократична България“ пък се чудели даже дали не е най-добре да се обединят в обща парламентарна група с „Промяната“ и ГЕРБ, но според юристи това не било възможно, поне на този етап. Единственият начин е в Правилника за работата на бъдещото Народно събрание да се регламентира такава възможност, макар че и в досегашните правилници не е било забранено.
Проблем би възникнал единствено ако избирателите се възпротивят, че така им се подменя вотът – гласували са за някой, който да ревизира управлението на Борисов, а този някой се коалира с ГЕРБ.

Депутати, навъртели вече поне малко стаж, умували по варианти в бъдещия ни парламент да има все пак някакви аналози на партиите в Европарламента.

Вижте и

Категорично против евентуално „правителство на националното спасение“ били от БСП, но те така или иначе отиват в опозиция, твърдят запознати. Затова пък ДПС били готови да подкрепят каквото и да е мнозинство, стига да запазят икономическата си власт и влиянието си в определени региони.
В потвърждение на слуховете за съвместни следизборни действия, след като до предизборни не се стигна, е и една предстояща проява, наречена „Заедно за независима България“.

„Продължаваме заедно“ е название на фейсбук група, изградена от доброволци в подкрепа на ПП и ДБ. Организаторите на тази група приканват симпатизантите на двете политически сили на общо шествие в подкрепа на демокрацията.
„Заедно всички, на които ни е писнало от беззаконие и мафиотско управление в България, да заявим ясна подкрепа за ПП и ДБ за победа на изборите в името на Независима България“, пише в призива към участниците.

 Любословие по в. Галерия
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре