Сега четете
Заради фирми посредници плащаме с 30% по-скъп газ​

Заради фирми посредници плащаме с 30% по-скъп газ​

“Новият парламент след 2 октомври трябва да отложи всички плащания на сметки до приемането на Закон за извънредната ситуация в енергетиката и водния сектор, закон за прекратяване на енергийното мъчение на хората и бизнеса!”

Това заяви Мая Манолова, лидер на ПП Изправи се България в студиото на „120 минути“ по БТВ.

Манолова заяви, че през последните часове от формацията са направили вътрешно проучване за актуалните цени на горивата по бензиностанциите в страната и са установили вариращи цени от 2.99 до 3.19 лв. за литър. Манолова подчерта че трябва да признаем ефекта от активността на Президента, което е една добра първа стъпка за понижения в цените и потвърди за пореден път, че всичко над 2.50 лв. за литър е спекула. Таван на цените на горивата е един от основните приоритети в програмата на ПП Изправи се България.

Благодарение на активното лобиране на Асен Василев и Кирил Петков пред Европа България получи изключение да продължи да ползва руски петрол, който е с 30% по-евтин от БРЕНТ. България е единствената държава в ЕС с излаз на море, която продължава да ползва руски петрол. Петролът Уралс в момента е на цена 70-80 долара за барел, на каквито нива беше през миналата година. По онова време обаче цената на бензина и дизела беше 2.40 – 2.50 лв. за литър, а сега цените на горивата на бензиностанциите са с лев нагоре и са сходни с европейските, които ползват по-скъп петрол.

Манолова отправи въпрос директно към Асен Василев „Защо след неговото активно лобиране ние продължаваме да ползваме руски петрол, но в същото време спряхме доставките на руски газ? Каква е разликата?“.

Истината се крие, във факта, че правителството на Петков спря да плаща доставките, по начина, по който бе поискано, макар с този начин на плащане да се съгласиха съседна Гърция, Румъния, Германия, Италия.

„Нашите съседи продължават да получават руски газ по договорите, които имат с Газпром“ – каза Мая Манолова. „Ние в България продължаваме да ползваме руски газ от дъщерните дружества от Винтерсхау – дъщерното дружество на Газпром“.

 

Манолова показа за първи път фактура от Газпром от м. юни тази година за газа, който би следвало да купи България и да плати през м. юли. Въз основа на изнесената информация цената е 84 долара, като тази цена е на база действащ договор на страната ни с Газпром и на база направени разчети за ежемесечни доставки до страната ни. За същия месец правителството на Петков е плащало на дъщерното дружество Винтерсхау газ на цена от 110 евро, тоест с разлика от 30 евро или близо 60 лв. Тази разлика в полза на посредниците е и една от причините за високата инфлация, стана ясно от думите на председателя на ПП Изправи се България.

Изнесеният документ според Манолова, сочи две неща – от една страна, че Газпром се готви за арбитраж, от друга, че разговорите с дружеството са възможни.

В заключение по темата, Манолова подчерта, че „Правителството е длъжно да положи всички усилия да осигури евтин газ“, наред с оповестяване на цялата истина.

Вижте и

 

От Изправи се България очакват отговори от служебното правителство за това водят ли се преговори с Русия и на каква база се водят. От партията са на мнение, че постигането на диверсификация е важно, както и поевтиняването на газа. 1/3 от газа в България влиза през газовата връзка от Азербайджан, за останалите 2/3 трябва да се положат усилия да бъде достатъчно евтин.

Първата важна стъпка в този процес с газа според формацията е да бъдат получени договорените количества и те да бъдат разсрочени и за зимните месеци, което ще осигури предвидимост и сигурност. На второ място трябва да има ясно споразумение че няма да има арбитраж от страна на Газпром. „Трябва да настояваме договорът да бъде изпълнен“ .

Изправи се България, заедно с майките от „Системата ни убива“ представиха и един от основните приоритети на формацията, а именно кампанията „Не плащай“, която е предупреждение към държавата, че хората са в невъзможност да плащат с до 60% по-високите сметки за вода, парно, ток дърва за огрев, пелети.Решението е държавата да поеме цялото увеличение за всички енергийно бедни, които вече наброяват над 3 млн. български граждани.

Припомняме, че от партията излязоха с призив да не се плащат сметките за парно до 14 септември, когато Топлофикаия трябва да излезе с преизчисление на сметките и намаляването им вместо с начислени 20% ДДС с 9% ДДС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре