На днешната дата 9-ти септември:

 

През 337 г. римската империя е поделена на 3 части между синовете на император Константин.

През 924 г. се провежда среща между цар Симеон и император Роман I Лакапин при стените на Константинопол, която завършва със сключване на примирие.

През 1570 г. османските турци завладяват Никозия (остров Кипър).

През 1776 г. конгресът на американските независими щати, приел на 4 юли 1776 г. Декларацията за независимостта, официално нарича съюза Съединени Американски Щати.

През 1850 г. Калифорния става 31-я щат на САЩ.

През 1885 г. назначено е княжеско комисарство за Източна Румелия.

През 1886 г. в Берн, Швейцария е подписана международна конвенция за защита на авторското право на литературни и художествени произведения.

През 1892 г. астрономът Едуард Емерсън Барнард открива Амалтея — петият по големина естествен спътник на Юпитер.

През 1903 г. главният щаб на Илинденско-Преображенското въстание се обръща към българското правителство за оказване на помощ.

През 1909 г. официално е открита Софийската синагога.

През 1943 г. в нарушение на конституцията XXV Народно събрание избира Регентство в състав: княз Кирил Преславски, професор Богдан Филов и генерал Никола Михов.

През 1944 г. по време на Втората световна война с помощта на настъпващите в България сили на Червената армия е извършен Деветосептемврийския преврат, при който е свалено правителството на Константин Муравиев и установено правителство на Отечествения фронт.

През 1944 г. в противоречие с конституцията правителството на България издава постановления за освобождаване от длъжност на регентите на Симеон II и за назначаване на нов Регентски съвет, в който влизат професор Венелин Ганев (независим), Цвятко Бобошевски (независим) и Тодор Павлов (комунист).

През 1944 г. вестник „Отечествен фронт” започва да излиза легално.

През 1947 г. започват денонощни излъчвания на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

През 1948 г. е обявено създаването на Корейска народно-демократична република.

През 1956 г. Елвис Пресли дебютира в шоуто на Ед Съливан.

През 1969 г. в Канада влиза в сила т.нар. Езиков акт, съгласно който английският и френският стават официални езици за цялата територия на страната.

През 1972 г. Българската национална телевизия излъчва първо цветно предаване — манифестацията от площад 9 септември (днес Княз Александър Батенберг); започва работа Варненското телевизионно студио.

През 1975 г. започва редовното излъчване на тв канал Втора програма по Българската национална телевизия.

През 1985 г. САЩ обявяват въвеждането на икономически санкции за ЮАР като реакция срещу режима на апартейд.

През 1991 г. Таджикистан придобива независимост от СССР.