Сега четете
Речта на президента Румен Радев по случай Съединението на България

Речта на президента Румен Радев по случай Съединението на България

Скъпи сънародници,

През септември 1885 година, само на седмата година от свободата си народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество, защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, сбъдвайки въжделенията на милиони българи. Те отвориха вратата пред Родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който за съжаление просъществува кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор на Балканите.

Няма да припомням славното минало, с което всички ние се гордеем, но ще кажа няколко думи за настоящето.

Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на Отечеството, родиха, съградиха и отстояха България. Политическите бесове и егоизмът – лични, класови, партийни – ерозират устоите на нацията. Защото етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество.

Днес в Европа отново бушува война. Надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията. Скъпите ресурси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. Само на километри оттук бедстват хиляди наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията.

Но в изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма. Навръх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Че силата ни като народ зависи от всеки от нас, но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали.

Вижте и

Поклон пред дейците на българското Съединение!

Да живее свободна и единна България!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре