Сега четете
„Аз бях един от най-големите крадци на самоличности в Интернет. Ето как да се защитите.“

„Аз бях един от най-големите крадци на самоличности в Интернет. Ето как да се защитите.“

Аз съм поправен киберпрестъпник, който преди крадеше самоличности и извършваше измами с кредитни карти, но за щастие промених живота си.

Казвам се Брет Шанън Джонсън

Помогнах за изграждането и управлението на ранна версия на „даркнет“, която осигури механизъм за доверие, който много престъпници продължават да използват и до днес. През октомври 2004 г. Тайните служби арестуваха 33 души, свързани с моята мрежа. Четири месеца по-късно ме прибраха и ми предложиха работа като информатор. Аз съм идиотът, който продължи да нарушава закона през следващите 10 месеца, докато работеше за Тайните служби.

Поне докато те не разбраха за това

Арестуваха ме, изпратиха ме в затвора и излежах присъдата си. Беше ми дадена възможност да променя живота си и аз се възползвах от нея.

Сега съм експерт по киберсигурност в компания за предотвратяване на измами и помагам за защитата на интернет потребителите от видовете престъпления, които съм извършвал.

Как да си създадем набор от инструменти за онлайн безопасност

Винаги, когато изнасям презентация за защитата си онлайн, казвам на хората да мислят за това като за изграждане на кутия с инструменти. Престъпникът има кутия с инструменти и в нея има различни способи, с които да ви атакува. Като защитник вие също трябва да имате кутия с инструменти.

Хубавото е, че инструментите, от които се нуждаете, не са ужасно сложни

Първото нещо (Бел. ред.: Което поне към момента не е възможно в България): Замразете кредитното си досие. Така никоя финансова институция няма да има достъп до него, и няма да може да издава нови кредити на името ви. Направете го за всеки член от семейството. Така, ако откраднат самоличността ви, няма да могат да отворят нова сметка и да изтеглят пари.

Втората най-важна стъпка е да поставите предупреждения за сметките си, където можете – независимо дали става въпрос за банкови карти, банкови сметки, дигитални портфейли и прочие. Направете го за имейл адресите, които използвате за вписване. Уверете се, че имате известия за тези сметки, за да сте наясно кога има достъп до тях и кога се извършват операции. За да може да реагирате в реално време.

Вижте и

Третото нещо, което казвам на хората, е да се оборудват с мениджър на пароли. По-голямата част от хората на тази планета използват една и съща или подобна парола за вход в множество уебсайтове и хакерите знаят това. Аз използвам мениджъра на пароли на Google Chrome и той е безплатен. Той генерира уникални пароли за всяко влизане в системата и ги запазва за вас.

И накрая, настройте многофакторна автентификация за вашите акаунти. Това е изключителен инструмент. Не е непробиваем, но когато го използвате в комбинация с други инструменти, ставате много по-сигурни.

Да проникнем в съзнанието на киберпрестъпника

Ако се замислите, в повечето случаи киберпрестъпниците са мотивирани от парите. Ако става въпрос за атака, целяща да краде пари, нападателят търси най-ниско висящия плод. Те търсят лесен достъп, защото той ще им осигури най-голяма възвръщаемост на инвестицията. Ако разполагате с набор от само тези четири инструмента, вие сте много по-сигурни от повечето хора.

Важно е да сме наясно със заобикалящата ни среда и да развиват ситуационна осведоменост онлайн. Добре разбираме кога да сме нащрек във физическия свят, но трябва да се справим по-добре с разбирането, че в интернет също има хищници.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре