Избрани са победителите в седмия конкурс „Глобално училище“ на Българската платформа за международно развитие (БПМР) за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани. Това съобщиха от организацията.

Отличените училища са СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив, професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Акад. Благовест Сендов“ във Варна и професионална гимназия (ПГ) „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик.

За трета поредна година се проведе и конкурсът „Глобално училище в действие“ за училища, носители на приза „Глобално училище“ от предходни издания на състезанието.

На първо място е частното средно училище „Увекинд“ от София, на второ място – Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ в София и на трето място – СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица.

Сред идеите на наградените училища се открояват инициативи за сътрудничество между ученици и учители по темата за бежанците, организиране на училищна „Седмица на толерантността и мира“, на фестивала „Глобалното образование за намаляване промените на климата“, идеи за запознаване на учениците с понятията „глобално затопляне“, „въглероден отпечатък“, „съзнателно потребление“, „загуба на морско биоразнообразие“, „устойчиво развитие“ и др., борбата с фалшивите новини, както и създаването на училищен подкаст, в който ученици ще дискутират по вълнуващи ги глобални теми.

Отличените училища са избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на Министерството на образованието и науката, и от работната група по глобално образование в рамките на БПМР.

Призът „Глобално училище 2022“ и призът „Глобално училище в действие 2022“ ще бъдат връчени на официална церемония в рамките на Десетата национална конференция за глобално образование „Образование за мир“, която ще се състои на 10 и 11 септември в София. Учители и директори, както и обучители и практици в областта на образованието, имат възможността да се запишат за участие в конференцията до 4 септември.