Сега четете
Актуализация на Бюджет 2022 е невъзможна, МФ предвижда рекорден дефицит догодина

Актуализация на Бюджет 2022 е невъзможна, МФ предвижда рекорден дефицит догодина

Актуализация на бюджета за тази година е невъзможна заради липса на преизпълнение на приходите, а дупката в бюджета догодина ще нарасне рекордно над 11 млрд. лв.

Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова, която представи прогнозата за макрорамка на държавните харчове през 2023 г. Тя педупреди, че ако не се извършат промени в данъчната политика и преструктуриране на разходите, сме заплашени от свръхдефицит.

Според прогнозите на финансовото министерство за следващата година, план-сметката на държавата предвижда дефицит от 11,4 млрд.лв. или 6,8% от БВП. Заложеният ръст е от 2,2 на сто от БВП. А инфрлацията е прогнозирана със забавени темпове и да достигне до нива от 5,8 на сто заради пониженото потребление с оглед на световната криза.

Основният ръст в разходите за следващата година са социалните и здравноосигурителните плащания, пенсиите и заложените средства за капиталови ремонти и сторителство. Така планираните плащания не дават възможност за оптимизиране и преструктуриране на средствата в бюджета, твърди Росица Велкова.

„По отношение на прогнозите, които представихме, те са разработени на минимална работна заплата, която е действаща в момента, преведена в целогодишен раземер. А пенсиите са разработени на базата на правилото, което бе прието в Кодекса за социлано осигуряване с 12% индексаиця от 1 юли 2023 г.“, обясни Росица Велкова – служебен министър на финансите.

Въпреки прогнозата за 166,6 млрд. лв. брутен вътрешен продукт, се очертава дупка в бюджета от над 11 млрд. лв., предупреди Велкова.

„Ако не се предприемат действия от редовното правителство за промяна в данъчната политика, в разходната политика, престуруктуриране на разходите, много лесно бихме стигнали до процедура на свръхдефицит и съответно ще се отдаличим от целта на 1 януари 2024 г. – еврозоната“, коментира Велкова.

Вижте и

Въпреки прогнозите за липса на резерви и излишъци в хазната до края на тази година, Велкова успокои, че пари за компенсации на бизнеса заради скъпия ток ще има.

„Небитовите потребители на електроенергия, компенсацията им е гарантирана с актуализацията на държавиня бюджет. През август им бе изплатена кампинсацията за юли – 650 млн. лв., а през септември – компенсацията за август. Този механизъм ще работи до края на годината. Той би могъл да работи по този начин и през следващата година, по който е структуриран и работи през настоящата година“, каза още финансовият министър.

Служебният финансов министър посочи, че се разработват няколко сценария за бюджета през 2023 г., които ще бъдат представени на редовния кабинет, за да не се изпуснат сроковете за приемане на бюджета.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре